Ogranak Matice hrvatske Križevci poziva na adventski koncert Lovre Pogorelića, koji će se održati večeras u Koncertnoj dvorani GŠ Alberta Štrige u Križevcima s početkom u 19.30 sati.

Na programu će se naći djela J. Haydna i Modesta P. Musorgskog, a ulaz je slobodan.

LOVRO POGORELIĆ redovito koncertira širom svijeta od svoje sedamnaeste godine. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti. Među recentnim nastupima izdvaja koncertnu turneju po velikim gradovima Kine (Peking, Tianjin, Šangaj, Guangzhou i Suzhou) te recital u Teatru Bibiena u Mantovi, prigodom kojeg je kritičar lista Cultura&Societá opisao njegov nastup kao „Pijanističku meditaciju“ i istaknuo „…istančanost zvuka koji zadire u meditativnu unutarnju refleksiju kojoj se suprotstavljaju dinamične eksplozije što slijede jednu vrlo osobnu logiku. To se u mantovanskom recitalu vidjelo i u djelima romantičara Schuberta (Sonata D 960) i Schumanna (Kreisleriana op. 16) kao i kod ekstatičnog i mističnog ‘simbolista’ Skrjabina (5. Sonata)“.

Prilikom turneje s Mađarskom filharmonijom (2013.) pod ravnanjem Zoltána Kocsisa (2. Klavirski koncert S. Rahmanjinova; Miškolc, Szegedin, Pečuh, Debrecin, Budimpešta) njegov nastup u Palači umjetnosti u Budimpešti popraćen je riječima: “Plemenitu eleganciju izvedbe Lovre Pogorelića, njegove suverene, ali ne pretjerane, individualne odabire tempa – koje je orkestar uglavnom dosta fleksibilno pratio, – njegovu prirodnu virtuoznost auditorij je nagradio urnebesnim pljeskom, a glazbenik koji i svojom skromnošću pokazuje primjer svima, za to se zahvalio kratkim frapantnim preludijem Rahmanjinova.“
A. Kovács, Pečuh.

Za turneje po Japanu 2012. zapisano je: “…On je krupan čovjek i svira s punim udarom, iako nalazim profinjenost u njegovom zadivljujućem zvuku…” K. Michishita, Let’s Enjoy Toky – 5 najboljih koncerata u 2011., te: “…Njegova je izvedba ekstremno bogata i raznovrsna, a vještina njegovih ruku je neiscrpna. Vizualno, kao blistavi kristali i moćno kao prašina u zraku. Potpuno sam zadivljena ogromnom širinom dinamičke skale i njegovim kapacitetom u okretnosti pokretne snage logičkog sklada. Njegov rad sadrži mnogo ekscentričnih faktora, ipak svaki djelić zvuka je gladak i blistav kao baršun …” K. Fushhiya, www.jazztokyo.com.

Francuska diskografska kuća Intrada (Pariz) prepoznala je umjetnost Lovre Pogorelića te je u proljeće 2007. izdala CD Liszt Lovro Pogorelić koji je izazvao divljenje kritike u rasponu od uzvika Wouah! u Francuskoj (A. Jourdain, www.pianobleu.com) do karakterizacije “… pijanist izvjesne reputacije sa zadivljujućim muzičkim argumentima…” (J. Hamada, The Record Geijutsu Disc Review, Japan). Francuski muzički kanal Mezzo snimio je dokumentarni film o nastanku ovog CD-a koji je višekratno emitiran.
U prosincu 2008. Intrada izdaje novi CD Lovre Pogorelića s djelima Musorgskog i Rahmanjinova. Pianobleu odabire ovaj CD kao CD mjeseca siječnja 2009. Hrvatski izdavač je Dancing Bear.

U proljeće 2012. na Danima hrvatskog filma prikazan je glazbeni spot Slike s izložbe Lovre Pogorelića, autora Zorana Vuletića. HRT je snimila portret Lovre Pogorelića još 1993., a pretprošle godine intervjuirala ga je u emisiji “Knjiga ili život”.

Lovro Pogorelić izvanredni je profesor klavira na Muzičkoj akademiji Zagreb, utemeljitelj i umjetnički direktor PagArtFestivala.

U slobodno vrijeme osvaja planinske vrhove.

prigorski.hr/Ogranak Matice hrvatske Križevci