Sezona grijanja na kruta i tekuća goriva je na vrhuncu stoga koprivnički vatrogasci još jednom podsjećaju na oprez te pozivaju na poštivanje osnovnih sigurnosnih pravila prilikom rukovanja izvorima topline u koje se osim peći ubrajaju i razne električne grijalice.

Osnovno pravilo kojeg se treba pridržavati kako bi se izbjegle neželjene posljedice grijanja i kako bi se smanjila mogućnost izbijanja požara je redovito čišćenje i održavanje dimovodnih kanala u suradnji s dimnjačarima te servisiranje uređaja na plin.

Zbog nestručnog rukovanja s pećima na kruta goriva ili s električnim grijalicama nastaju požari u objektima, a nažalost ponekad i sa smrtnim posljedicama.

Ako primijetite požar, bez odgode nazovite vatrogasce na broj 193 te slijedite upute do njihovog dolaska.

Poseban oprez potreban je pri paljenju peći na kruta goriva jer plamen može zahvatiti odjeću.

Ni u kojem slučaju drva u peći se ne smiju paliti benzinom ili drugim zapaljivim tekućinama. Drvo za loženje odmaknite od peći jer može doći do zapaljenja zbog prijenosa topline, a odmaknuti treba i drugi zapaljivi materijal poput npr. tepiha.

Vrlo je važno da se odjeća ne suši direktno iznad peći.

Plinske grijalice, osim što mogu izazvati požar ako su ostavljene bez nadzora, u zatvorenoj prostoriji mogu proizvesti štetne plinove koji u neventiliranom prostoru mogu izazvati čak i trovanje stoga prostoriju treba redovito prozračivati.

Što se tiče izvora topline na električnu energiju, i tu vrijede ista pravila, a grijalice se ne smiju ostavljati upaljene bez nadzora.

Pepeo iz peći također može uzrokovati požar, i to satima nakon što izgleda potpuno ohlađen.

  • Nikada se pepeo ne smije odlagati smeće, u kontejnere ili na mjesta gdje u doticaju s drugim predmetima može nastati požar. Pepeo se odlaže u metalne kontejnere udaljene od ostalih objekata.

Ako dođe do požara dimnjaka, što će, u pravilu, najprije uočiti susjedi, potrebno je obavezno zvati vatrogasce. Za požar dimnjaka, osim vatre i gustog crnog dima koji izlazi iz dimnjaka, karakterističan je i glasni zvuk strujanja zraka kroz peć, naglo i jako zagrijavanje dimnjaka te pucanje žbuke oko dimnjaka.

  • Požar dimnjaka ne gasi se vodom niti bilo kojom drugom tekućinom. Moguće je početno gašenje ‘S’ vatrogasnim aparatom i to isključivo na najnižim vratima dimnjaka koje bi svaki pravilno izveden dimnjak trebao imati.