VATRENA STIHIJA U MARIJI BISTRICI Strašan požar gutao sve pred sobom, zaustavljen pred Crkvom i Bazilikom

13. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Crna kronika VATRENA STIHIJA U MARIJI BISTRICI Strašan požar gutao sve pred sobom, zaustavljen pred Crkvom i Bazilikom

Foto: zagorje.com


Veliki požar u dvorištu Svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici izbio je u utorak jutro nešto prije 3 sata, javlja zagorje.com.

Riječ je gospodarskim zgradama, koje su većim dijelom i veliko kulturno dobro, i koje je uz samu Baziliku MBB-e i Svetište projektirao Herman Bolle. U današnje vrijeme, te prostorije imaju vrlo važne funkcije u radu Svetišta.

Tu je župna dvorana za mlade i za kateheze, koja je potpuno izgorjela, zatim prostorija za župni Caritas, na kojoj je također velika šteta, ali nije u potpunosti izgorjela, te nova prostorija tzv. pjevaona, koja je namijenjena za probe župnog zbora i zbora mladih. Njezinu su unutrašnjost vatrogasci uspjeli spasiti, no krovište je u većoj mjeri izgorjelo.

Također, ogromna je šteta nakon što je u potpunosti izgorjela prostorija gdje je smještena tehnika Crkve na otvorenom, koja služi za prijenos mise. Stradala je kompletna tehnika.

Po dojavi na požarište su vrlo brzo izašli vatrogasci ZJVP Zabok – ispostava Marija Bistrica, a nakon njih i članovi DVD-a Marija Bistrica. S obzirom na razmjere, podignuta su i Dobrovoljna vatrogasna društva Tugonica-Podgrađe i Laz iz VZO Marija Bistrica, kao i DVD Bedekovčina sa auto cisternom.

Pristigla je i tročlana posada ZJVP Zabok iz samog Zaboka, kao i još nekoliko članova, koji su bliže Mariji Bistrici, pa su podignuti kao dodatne snage. Ukupno je na intervenciji bilo preko 30 vatrogasaca, sa 7 vozila – 5 navalnih i 2 autocisterne. Požar je lokaliziran oko 3.30, a vrlo brzo i ugašen, no sanacija još uvijek traje, pa je 10-tak vatrogasaca i dalje na požarištu.

O uzroku se još ne može govoriti, više će se znati nakon očevida, kao i o šteti, koja je zasigurno ogromna. Vrlo brzo po dojavi na intervenciju je stigao i predsjednik VZKZŽ-e Stjepan Skuliber, a stigli su i zapovjednik VZKZŽ-e Marijan Lovrenčić i zapovjednik ZJVP Zabok Dražen Sinković.

Također, mjesto požara posjetili su i župan KZŽ-e Željko Kolar, te načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički i predsjednik Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica Teodor Švaljek.

– Te su zgrade dosta stare, to je jedno kulturno – umjetničko dobro, ali ono što je najvažnije je da nema nikakvih žrtava. To su prostori u kojima ne žive ljudi nego prostori u kojima imamo župnu katehezu i probe zbora te u kojima hodočasnici ponekad spavaju za vrijeme velikih hodočašća – rekao je rektor Svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević.

Materijalna šteta zasigurno jako velika, no trebat će se još sve procijeniti.

– Želio bih zahvaliti našim vatrogascima, ponajprije iz Marije Bistrice koji su prvi stigli na požarište, a onda isto tako i iz Tugonice, Selnice i drugih mjesta koji su došli stvarno vrlo brzo i uspjeli iskontrolirati ovaj požar, ugasiti ga, a još su uvijek ovdje da sve do kraja ugase. Od srca im im zahvaljujem. Polako, uz pomoć Božju i Majke Božje Bistričke siguran sam da ćemo ovo obnoviti – zaključio je rektor Matošević.

Više informacija i fotografija strašnog požara pogledajte OVDJE.

Facebook Comments