Vatikan je poduzeo sankcije protiv poljskog kardinala i bivšeg nadbiskupa Wroclawa koji je optužen da je seksualno zlostavljao maloljetnika, što je posljednji od nekoliko skandala vezanih uz crkvene dužnosnike.

Vatikanska nuncijatura – veleposlanstvo – u Poljskoj je priopćila da je kardinal, 97-godišnji Henryk Gulbinowicz, sankcioniran nakon istrage o “optužbama vezanim uz njegovu prošlost”.

Prošle godine list Gazeta Wyborcza je objavio članak o muškarcu koji tvrdi da ga je 90-ih godina, kada je pohađao katoličko sjemenište, kardinal Gulbinowicz seksualno zlostavljao.

Nuncijatura je priopćila da će Gulbinowiczu biti zabranjeno obnašati svećeničku službu u javnosti, da će morati uplatiti novac u fond za pomoć žrtvama seksualnog nasilja i da će mu biti onemogućen pokop u njegovoj nekadašnjoj katedrali.

Slučaj je stigao i ured tužitelja, no postupak nije bilo moguće pokrenuti zbog zastare.

Kardinalov odvjetnik je nakon objave teksta tvrdio da se radi o lažnim optužbama.

Otac Rafal Kowalski, glasnogovornik vroclavske nadbiskupije, je za TVN24 rekao: “Moram reći da nam je žao. Namjera je raščistiti ta pitanja i prosuditi kako bi ljudi koji su nanijeli zlo drugima bili kažnjeni”.

(Hina)