Bivši ministar zdravlja Siniša Varga (SDP) ocijenio je u ponedjeljak neprihvatljivim ukidanje Programa 72 sata za liječenje onkoloških bolesnika i Programa plus za smanjenje lista čekanja, te uputio apel ministru zdravlja Dariju Nakiću (HDZ) da nastavi s provedbom oba programa koja su bila od višestruke koristi za pacijente jer su im omogućili pravodobnu zdravstvenu uslugu.

Zdravstveni programi bez stranačkih boja

Varga je na konferenciji za novinare u SDP-u rekao kako takvi zdravstveni programi ne bi trebali nositi bilo čije stranačke boje i biti percipirani kao SDP-ovi ili HDZ-ovi.

“Programi moraju biti apolitični i ne mogu se percipirati ni kao SDP-ovi niti kao HDZ-ovi. Moraju biti prihvaćeni od struke i namijenjeni pacijentima kako bi njihove bolesti bile liječene pravodobno i na najmoderniji način. To mora biti politika svakog ministra zdravlja, bez obzira koje stranačke boje nosi, i zato apeliram na ministra Nakića osobno, te kao saborski zastupnik i potpredsjednik Saborskoj odbora za zdravstvo, da nastavi s programima 72 sata i Plus”, kazao je Varga.

Kroz Program plus, podsjetio je Vaga, pacijenti su mogli dobiti dodatne termine za preglede srijedom poslijepodne i subotom prijepodne, što je pridonijelo smanjenju lista čekanja.

Program 72 sata pokrenuo HDZ-ovac

“Program 72 sata je započet u Klinici za tumore, a pokrenuo ga je tadašnji ravnatelj Marko Turić, kojega je imenovao HDZ. Mi smo ga prepoznali kao dobar program koji treba proširiti i na ostale kliničke centre te je u šest mjeseci njime obuhvaćeno 2300 pacijenata s malignim bolestima”, rekao je Varga.

Vargin bivši pomoćnik Dragan Korolija Marinić istaknuo je, komentirajući podršku Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) ministrovu ukidanju programa, kako mu je kao liječniku nejasno da bilo tko od liječničke profesije može biti protiv toga da se liječenje maligne bolesti počne u što kraćem roku.

“Osnovna ideja nam je bila da pacijent koji sazna da ima neku malignu bolesti što ranije, po mogućnosti u 72 sata, dobije liječenje ili plan liječenja. Smatramo da nema ni jednog argumenta koji bi to trebao opovrgnuti”, rekao je Korolija Marinić.

Cilj je skratiti strah i tjeskobu malignih bolesnika

Naravno da postoje različiti pacijenti, različite životne dobi i pacijenti različitog statusa, ali za svakog pacijenta može se napraviti plan liječenja. Cilj nam je bio da njihov strah, tjeskobu i neizvjesnost skratimo na najmanje moguće vrijeme naglasio je Korolija Marinić dodavši kako im je to uspjelo kod 2300 pacijenata koji su se liječiti u pet kliničkih bolničkih centara.

U Hrvatskoj od raka godišnje oboli 26.000 pacijenata, što je četiri posto svih hospitaliziranih u bolnicama, pa Korolija Marinić drži da je moguće skratiti njihovo vrijeme za liječenje.

Demantirao je i optužbe da je Program plus bio PR program te da su pacijenti nepotrebno slani na pretrage. Tvrdi da je kroz taj program samo u jednom danu u KBC-u Split operiran 41 pacijent s očnom mrenom, dok je ukupno Programom bilo obuhvaćeno 140.000 pacijenata.

“Sve smo radili na korist pacijenata. Pitam kolege iz HUBOL-a, da se radi o vama ili o nekom u vašoj obitelji, koliko bi bili spremni čekati na liječenje”, poručio je Korolija.
(Hina)

fah