Vijećnici HDZ-a u varaždinskome Gradskom vijeću neće na hitno sazvanoj sjednici u petak podržati privremenu financiranja nakon što u četvrtak nije prihvaćen prijedlog proračuna varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša, najavio je na konferenciji za novinare predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan.

Istaknuo je da su jasno već ranije rekli koji su njihovi argumenti protiv proračuna i da je neprihvaćanje privremene mjere financiranja samo nastavak dosljednosti njihove politike.

Habijan je naglasio da se prilikom preuzimanja čelnog mjesta u varaždinskom HDZ-u vodio time da se pod hitno mora vratiti vjera u politiku i da bi se to napravilo treba biti dosljedan.

“Smatram da aktualna politika i način kako se vodi ovaj grad, nije dobra. Mi konstantno nudimo rješenja, ali se ona ne prihvaćaju. Mi ne možemo mijenjati naš odnos. Nismo za destrukciju, ali s druge strane nemamo sugovornika. Što se tiče same mjere privremenog financiranja, nije točno da će, ako nema te mjere, doći do kolapsa u gradu i da će stati svi projekti. Nema nikakve razlike između privremene financiranja ili povjerenika”, rekao je Habijan.

Predsjednik varaždinskog HDZ-a drži da će se oni projekti koji su u tijeku nastaviti, a pozvao je gradonačelnika Habuša neka jasno i otvoreno kaže koji su točno projekti koji će izostati zbog neizglasavanja proračuna. Zaključio je da aktualna vlast u gradu već godinama vodi pogrešnu politiku i da je jučerašnji događaj, neprihvaćanje proračuna, završetak jedne faze političkog života u Varaždinu.

Gradsko vijeće Varaždina odbilo je u četvrtak prijedlog proračuna za 2017. gradonačelnika Gorana Habuša (HNS) budući da je za proračun, od ukupno 25 članova varaždinskog gradskog predstavničkog tijela, glasalo 12 vijećnika.

Konačni je prijedlog proračuna utvrđen tek u četvrtak, zajedno s amandmanima gradonačelnika od srijede, što su na cjelodnevnoj sjednici zamjerili oporbeni vijećnici ističući da se konačni prijedlog triput mijenjao u svega nekoliko dana.

Za proračun od 262 milijuna na prihodovnoj i 267,5 milijuna kuna na rashodovnoj strani, glasali su nazočni vijećnici HNS-a, SDP-a, HSU-a, Laburista, HSS-a te tri nezavisna vijećnika, a protiv je bilo deset vijećnika iz HDZ-a, HSLS-a, Hrasta, Reformista i dijela nezavisnih vijećnika. No, 12 ruku ‘za’ nije bilo dovoljno da proračun prođe.

Predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan u petak je, na traženje novinara, potvrdio svoju službenu kandidaturu za varaždinskog gradonačelnika.

(Hina)

Fah