HDZ Grada Varaždina neće podržati gradski proračun za 2023. s projekcijama za 2024. i 2025. godinu, najavio je predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan na konferenciji za medije u petak.

Riječ je o jednoglasnoj odluci koju je HDZ Varaždina donio na Gradskom odboru uoči konferencije za medije. HDZ-ov Gradski odbor donio je zaključak da HDZ-ovi gradski vijećnici neće podržati proračun Grada Varaždina za 2023. s projekcijama za 2024. i 2025., zato što aktualna vlast u Varaždinu u godinu dana nije zaslužila njihovo povjerenje i nije ih uvjerila da se ono što je predviđeno proračunom, pod njihovim vodstvom može i ostvariti.

„HDZ ima jasnu politiku i program, i gradit će svoju političku platformu na tome. HDZ je bio i ostat će konstruktivna oporba, to smo pokazali prošle godine prilikom izglasavanja gradskog proračuna koji smo podržali i tada sam rekao iz kojih razloga smo ga podržali”, izjavio je Habijan.

Napominje kako su gradskoj vlasti Varaždina dali godinu dana da s većinom koju je trebala osigurati, pokaže što zna, no pokazali su da nisu dorasli voditi grad.

Ako vladajući ne znaju i ne mogu se u ovih nekoliko mjeseci prebrojati i shvatiti imaju li većinu ili ne, onda imaju ozbiljan, ne samo politički problem već i matematički. To nije problem HDZ-a, poručio je Habijan.

Odbacio je tezu koje se provlači u medijima da HDZ ruši proračun ili da postoji ‘raskol’ u gradskoj i županijskoj organizaciji stranke.

„Glasno i jasno, nema nikakvog govora o bilo kakvom raskolu u gradskom ili županijskom HDZ-u ili bilo kakvom sukobu između gradske i županijske razine, i vrlo jasna poruka je da HDZ Varaždina neće podržati proračun za 2023. s projekcijama 2024./2025.”, ponovio je Habijan.

Uz članove gradskog HDZ-a, tiskovnoj konferenciji prisustvovao je i predsjednik županijskog HDZ i varaždinski župan Anđelko Stričak, koji je također pojasnio kako odgovornost za donošenje ili ne donošenje proračuna nije na oporbi, nego na vladajućima.

Odgovornost za donošenje županijskog proračuna nije na Čačiću nego na meni. Isto tako, odgovornost za donošenje ili ne donošenje gradskog proračuna Grada Varaždina je na gradonačelniku Bosilju (SDP). On je taj koji si mora okupiti većinu, a ne oporba, rekao je Stričak.

Na upit novinara postoji li nešto što bi u proračunu trebalo promijeniti kako bi ga HDZ podržao, Habijan je istaknuo da u njemu ne vidi nijednu ozbiljnu kapitalnu investiciju, i da je gradska vlast Varaždina u godinu dana pokazala da nije dorasla voditi grad.

„Ovaj proračun prema našem mišljenju. ne zaslužuje povjerenje i iz tog razloga ćemo biti protiv”, zaključio je Habijan.

O gradskom proračunu za iduću godinu na sjednici Gradskog vijeća Varaždina u srijedu će odlučivat će 21 vijećnik, od čega ih je troje s liste HDZ-a i šestero s Nezavisne liste Ivana Čehoka u petak već najavila da ga neće podržati.