Varaždinski fakulteti Sveučilišta u Zagrebu Geotehnički, Tekstilno-tehnološki i Fakultet organizacije i informatike, koji svoja sjedišta ili studijske programe imaju u Varaždinu, ove godine zajednički obilježavaju Svjetski dan zaštite okoliša. Događaj se tijekom dana simbolično održava u Šetalištu pape Ivana Pavla II. – zelenom parku nadomak poznatoga varaždinskog groblja, a u radionicama sudjeluju djeca i mladi iz varaždinskih vrtića i osnovnih škola.

– Ideja je da se Svjetski dan zaštite okoliša približi mladima te na taj način djeluje na očuvanju i zaštiti prirode koja nas okružuje – čulo se u obraćanju okupljenima svih triju dekana varaždinskih fakulteta – FOI-eve Nine Begičević Ređep, TTF-ove Anice Mursa Šajatović i GF-a Hrvoja Meaškog.

Današnji je događaj namijenjen svim uzrastima, naročito djeci i mladima kako bi se kroz edukativne sadržaje, interaktivne kvizove i eksperimente upoznali sa zaštitom okoliša. Kroz eksperimente, makete i promotivne materijale predstavit će se tehnologije pročišćavanja zraka i voda, zaštite tla, ponovne uporabe različitih vrsta otpada te primjena informacijskih tehnologija u zaštiti okoliša.

1

Održat će se i interaktivne eko pitalice u kojima je moguće osvojiti i nagrade, a moći ćete se odmoriti na dekicama posebno izrađenima za ovu priliku. Osim toga, ovo je ujedno i prilika maturantima da pobliže upoznaju navedene fakultete i odluče nastaviti obrazovanje u Varaždinu.

Rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras također je nazočio današnjem predstavljanju istraživanja i uloga pojedinca u zaštiti okoliša studenata i njihovih nastavnika sa sva tri fakulteta, te je naposljetku uputio iskrene čestitke varaždinskim fakultetima rekavši kako je po svemu Varaždin uz Zagreb najsveučilišniji hrvatski grad, gdje od malena postoji skrb o zaštiti prirode i razvitku ekološke svijest i među najmlađima.

4

Zato Varaždin u usporedbi sa Zagrebom i drugim velikim gradovima izgleda uredno i čisto te može poslužiti kao primjer drugima – zaključio je rektor zagrebačkog Sveučilišta prof dr sc Damir Boras. Službenom su otvorenju događanja nazočili zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković.

prof dr Begičević Ređep prof dr Boras prof dr Hursa Šajatović prof dr Meaški 3