U Općoj bolnici Varaždin trenutno je 17 pacijenata na respiratoru, a bolnica raspolaže s 18 stacionarnih i šest transportnih respiratora te će do kraja tjedna nabaviti još dva, priopćili su u utorak.

Iz bolnice ističu da od samog početka epidemije na svakodnevnoj razini s Ministarstvom zdravstva, Varaždinskom županijom i županijskim Stožerom civilne zaštite rješavaju zbrinjavanje bolesnika oboljelih od covida-19 te svih drugih vitalno ugroženih pacijenata, onkoloških bolesnika i djece.

Svi pacijenti Opće bolnice Varaždin, kojima zdravstveno stanje zahtijeva respirator, nalaze se na respiratoru, navodi se u priopćenju i dodaje da je takvih pacijenata trenutno 17. Opća bolnica Varaždin trenutno raspolaže s 18 stacionarnih i šest transportnih respiratora, a tijekom ovog tjedna će biti nabavljena još dva. Dodaju da je u planu dobava dodatnih respiratora putem Ministarstva zdravstva što će ovisiti o epidemiološkoj situaciji i projekciji potreba.

Iz Opće bolnice Varaždin napominju da se respiratori ne koriste isključivo za liječenje covida-19 bolesnika nego i svih ostalih akutnih, vitalno ugrožavajućih stanja.

Trenutno se postavlja i novi razvod kisika za covid-19 pacijente koji će po potrebi biti smješteni u šatorima podignutim u bolničkom krugu.

U postojećih uvjetima Opća bolnica Varaždin osigurava potrebnu medicinsku opremu i zdravstveni kadar preraspodjelom resursa unutar bolnice te mobilizacijom kadrova iz drugih ustanova preko Ministarstva zdravstva, navodi se u priopćenju.

Inače, U Varaždinskoj županiji u ponedjeljak je bilo novih 238 slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije su osobe umrle. Aktivnih slučajeva je bilo 1936, a na bolničkom liječenju 127 osoba s težom kliničkom slikom.

Županijski Stožer civilne zaštite upozorio je da sedmodnevni broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika i dalje raste te je dostigao brojku 920. (Hina)