Varaždin je u subotu svečano obilježio 32. godišnjicu osnutka Specijalne jedinice policije PU varaždinske „RODA“, kod  Spomen obilježja u Milčetićevoj ulici položene su ruže za 37 poginulih i nestalih policajaca u Domovinskom ratu.

Ruže su položili zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković i zamjenica župana Silvija Zagorec.

varaždin roda (2)

Marković je pripadnicima „RODA“ čestitao obljetnicu osnutka istaknuvši kako je važno prisjetiti se poginulih i nestalih branitelja koji su među prvima krenuli u obranu domovine.

„Dužni smo odati im počast, zahvaliti im i prisjetiti se njihove hrabrosti. Doprinijeli su nezavisnosti i napretku naše zemlje tada, a pripadnici Udruge čine to i danas svojim radom i djelovanjem kroz brojne projekte i aktivnosti u koje su uključeni“, rekao je.

Uz članove obitelji poginulih pripadnika „RODA“, na svečanosti su bili i ratni pripadnici „RODA“ na čelu s predsjednikom Udruge Draženom Vitezom, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, general Josip Lucić, načelnici PU varaždinske i međimurske Predrag Benčić i Ivan Sokač, ratni načelnik PU varaždinske Ivan Žitnjak te brojni predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

varaždin roda (3)

Specijalna jedinica policije tadašnje PU Varaždin koju su sačinjavali pripadnici iz Varaždina, Međimurja, Zagorja i Podravine utemeljena je 18. ožujka 1991. godine.