Varaždin je postao prvi grad u Hrvatskoj koji je osvojio titulu UNESCO-vog kreativnog grada iz područja glazbe, pridruživši se tako odabranom društvu gradova iz cijeloga svijeta koje su na listi UNESCO-vih kreativnih gradova.

UNESCO-ova mreža kreativnih gradova osnovana je 2004. godine kako bi ojačala suradnju s gradovima koji su prepoznali kreativnost kao strateški čimbenik održivog razvoja, a mrežu čini ukupno više od 350 gradova.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj ponosno je istaknuo kako su postali prvi UNESCO-ov grad glazbe u Hrvatskoj.

“Oformila se odlična ekipa na čelu s našom Turističkom zajednicom i s Glazbenom školom koja ima fenomenalnu tradiciju i iz koje su ponikli neki od najznačajnijih glazbenika Hrvatske. Uz naše Varaždinske barokne večeri, uz obrtnike koji izgrađuju glazbala, uz sve to što Varaždin čini prepoznatljivim gradom glazbe, znali smo na ćemo uspjeti”, rekao je Bosilj.

Direktorica turističkog ureda TZ Grada Varaždina Jelena Toth podsjetila je da je Varaždin već 2014. pokušavao osvojiti ovu titulu, no tada nije uspio. Ovaj put, uz njihovu inicijativu te uz potporu Grada Varaždina i Ministarstva kulture i medija, uključili su i sve glazbene institucije u pripremu kandidature koja je trajala tri mjeseca i koja se pokazala uspješnom.

“Krajem lipnja smo prijavili na natječaj Ministarstva kulture i medija i eto, na Svjetski dan gradova objavljena je odluka o nova 55 grada UNESCO-ove kreativne mreže gradova, na čijem je popisu i Varaždin”, izjavila je Toth.

Voditeljica i glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija, Rut Carek je uime ministrice Nine Obuljen Koržinek izrazila zadovoljstvo zbog te titule dodavši da je Varaždin postao vidljiva točka u globalnoj mreži UNESCO-vih gradova.

“Čestitam gradonačelniku, Turističkoj zajednici, Varaždinskoj županiji, kao i svim građanima Grada Varaždina koji su godinama, desetljećima ulagali u kulturu i kulturnu te glazbenu baštinu. Vidim prostora i za druge hrvatske gradove, ali i čak da jedan grad dobije još neku titulu. Na neki način, Varaždin će biti taj koji će promicati svoja iskustva i znanja”, rekla je Carek.