Na karting stazi Rauš u Novom Marofu od 26. do 29. kolovoza održavat će se automoto natjecanje “Rimac Formula Student Alpe Adria 2021” na kojem će sudjelovati 37 timova studenata iz 14 europskih zemalja, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Županijskoj palači u Varaždinu.

Na natjecanju koje se treći put održava u Hrvatskoj, a prvi put u Varaždinskoj županiji, 850 studenata u 37 timova predstavit će bolide koje izrađuju na svojim sveučilištima, a vrednovat će ih suci iz vrha automobilske industrije i Formule 1.

Tibor Kezelj, predsjednik varaždinske udruge FSAA, naglasio je da svjetsko natjecanje Formula Student služi kao praktična metoda da se iskušavaju znanja stečena prvenstveno na tehničkim sveučilištima.

“Projekt pokazuje najinovativnija rješenja u autoindustriji koja rade studenti po cijelom svijetu. Rimac Formula Student Alpe Adria je hrvatska inačica ovog projekta”, rekao je Kezelj.

Dodao je da događaj znači i promociju STEM industrije u Hrvatskoj i da su hrvatski studentski timovi sposobni konkurirati najboljim u Europi. Hrvatsku predstavljaju dva tima, iz Splita i Zagreba.

Matija Momčilović, potpredsjednik udruge, najavio je da će se na karting stazi u Novom Marofu studentski timovi prezentirati inovativnost i efikasnost svojih bolida koji će se vrednovati kroz različite statičke i dinamičke discipline.

Glavni pokrovitelj događanja su Rimac automobili, a podršku su dali Varaždinska županija i Grad Novi Marof.

“Varaždinska županija je županija znanja i mi sustavno vodimo brigu o talentiranim i visoko motiviranim učenicima te kontinuirano potičemo djecu na učenje u STEM području”, kazala je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač dodao je da imaju infrastrukturu za ovakav događaj, a nije zanemariv ni turistički aspekt.

“Grad Novi Marof ima interes da se ovakav događaj odvija jer će uz studente doći i preko 1000 gostiju”, rekao je Jenkač. (Hina)