Uzrok velikog požara odlagališta otpada zagrebačke tvrtke Royal Media u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni, koji je bio aktivan dva dana, je samozapaljenje otpada, objavilo je u srijedu Županijsko državno odvjetništvo u Sisku.

“Općinska državna odvjetnica u Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku je u utorak, 28. lipnja, uz stručnu pomoć vještaka Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” i policijskih službenika Policijske uprave sisačko-moslavačke, te inspektora zaštite na radu, provela očevid u mjestu Novo Pračno na mjestu požara koji je izbio 26. lipnja 2022. oko 17 sati. Prema do sada utvrđenom proizlazi da je uzrok požara samozapaljenje glomaznog otpada u skladištu jednog trgovačkog društva koje se bavi zbrinjavanjem otpada (tvrtka Royal Media)”, priopćio je DORH na svojim službenim internetskim stranicama.

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku će, u suradnji s nadležnom Policijskom upravom sisačko-moslavačkom, poduzeti daljnje mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđenja svih relevantnih okolnosti događaja, dodaje se.

Riječ je dosad najvećem požaru odlagališta otpada na sisačkom području, kojeg su vatrogasci gasili gotovo dva dana. U požaru je izgorjela hala za odlaganje otpada površine 1.750 četvorna metra, koja je bila potpuno ispunjena prešanim otpadom, te velike količine otpada na otvorenom prostoru. Požar je gasilo šezdesetak vatrogasaca s 25 vatrogasnih vozila.