Počela je 23. Skupština Koprivničko-križevačke županije na kojoj se između ostalog treba usvojiti i proračun za 2017. godinu. Na Skupštini je nazočno 37 od 41 vijećnika. Prva točka dnevnog reda na kojoj je raspravljano o izmjenama i dopunama proračuna za 2016. godinu i projekcijama za 2017. i 2018. usvojena je sa 22 glasova za i 15 protiv.

16.30 – U tijeku je rasprava o razvojnoj strategiji Koprivničko-križevačke županije za razdoblje od 2014. – 2020. godine. Zadovoljstvo strategijom izrazio je Ivan Knok (SDP), dok je protiv bio nezavisni Željko Lacković.

16.40 – Strategija je usvojena većinom glasova.

16.49 – Nezavisni vijećnik Željko Lacković zatražio je stanku, jer smatra da proračun nije zakonit.

16.53 – Predsjednica Skupštine Verica Rupčić nije dozvolila Željku Lackoviću zatraženu stanku.

16.55 – Župan Darko Koren krenuo je u obrazlaganje proračuna.

17.04 – Župan Darko Koren pozvao je na odgovornost i ne vidi smisla da se proračun ne usvoji.  – Ne treba stvarati krizu nekoliko mjeseci prije izbora – rekao je Koren.

17.12 – Marinko Bagarić kao predsjednik kluba SDP-HNS-HSU analizira proračun, te rekao kako se od opozicije sada traži da spašava župana.  Napomenuo je kako je klub predložio 16 amandmana na koje se župan nikada nije osvrtao. – Mi ovdje ne vidimo nikakav novi smjer. – rekao je Bagarić te zaključio kako klub SDP-HNS-HSU neće podržati predloženi proračun.

17.15 – Nezavisni Željko Lacković ponovo upozorava župana da proračun nije predložen u skladu sa zakonom te dodao kako nakon osam godina ne zna sastaviti proračun. -Ministarstvo će vam ovaj proračun ionako poništiti baš da i svi glasamo za njega.-rekao je Lacković. Upozorava župana na potrebu za timom 2 Hitne pomoći u Đurđevcu te ga prozvao za kadroviranje. Potom je podsjetio župana na problem legalizacije, a sve zbog njegova nemara, rekao je. Dotaknuo se i problematike korištenja sportskih dvorana, Turističke zajednice, a spočitnuo mu je i način na koji je sastavljeno obrazloženje proračuna. – Vi ste debelo zapostavili Đurđevac, a ja ću se boriti svim političkim sredstvima da vi više ne donosite odluke.-rekao je Lacković.

17.30 – SDP-ov Tomislav Babić istaknuo je zabrinutost za mogućnost prodaje Podravke Atlantic grupi i da to znači seljenje središta Podravke iz Koprivnice na što mu je dožupan Sobota odgovorio da bolje pročita natpise i njegove izjave i dodao kako bi Podravka trebali kupiti Atlantic, a ne obrnuto.

17.34 – Župan Koren rekao je da ga ovo sve podsjeća na nastupe Ivana Pernara u Saboru te da je Lacković izrekao dosta neistina i konstrukcija. Pozvao se na upute koje su dobili od Ministarstva financija i odbacio mogućnost da se radi o nezakonitom proračunu. -Po tome niti jedna Županija ne bi donijela proračun. Ovakve političke eskapade i plašenje građana su nepotrebne. – rekao je Koren te dodao kako mu nisu jasne te osobne insinuacije prema njemu. – Pa nisam ja županija, rekao je župan Koren koji se ispričao ako je upotrijebio koju grubu riječ te pozvao vijećnike na usvajanje proračuna.

17.42 – Lacković je replicirao Korenu, a župan je napustio vijećnicu.

17.43 – Sa 22 glasa ZA i 16 PROTIV usvojen je Proračun za 2017. godinu.

 

prigorski.hr