Međimurski župan Matija Posavec u subotu je u povodu Svjetskog dana Roma, 8. travnja, organizirao prijem za Romkinje koje ruše predrasude i koje su odlučile izgraditi svoje karijere, priopćeno je iz županije.

Svjetski dan Roma obilježava se s ciljem promoviranja romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju.

Zbog nametnute uloge romske zajednice, Romkinje su nedovoljno uključene u sustav obrazovanja i zapošljavanja te postaju trajno ovisne o svojim obiteljima. No postoje djevojke i žene koje su hrabro zakoračile u nepoznato, ponekad i bez podrške vlastite obitelji, ali odlučne u svojoj namjeri da se obrazuju, razviju sve svoje potencijale, osamostale i ostvare kao učiteljice, medicinske sestre, policajke, umjetnice, pravnice, građevinarke, ističe se u priopćenju Međimurske županije.

Župan Posavec organizirao je prijem Romkinja koje ruše predrasude i koje su odlučile izgraditi svoje karijere i svima pokazati što se uz trud i upornost može postići.

„Čestitamo vam na snazi jer niste odustale, na hrabrosti i neustrašivosti da se suočavate sa svim preprekama na koje ste nailazile, na ustrajnosti zbog koje postajete nositeljice budućnosti”, rekao je Posavec.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Maja Odrčić Mikulić, poručila je Romkinjama da su “postale najbolja verzija sebe i da upravo na takav način mogu pridonijeti pozitivnim promjenama u društvu”.

Posjet Međimurskoj županiji mlade su Romkinje iskoristile kako bi ispričale svoje priče o preprekama s kojima se suočavaju te su predložile konkretne mjere koje bi pridonijele boljem suživotu.

“Primjerom ovih uspješnih žena i njihovim zapošljavanjem, Međimurje pokazuje koliko je otvorena, humana i tolerantna sredina koja želi pružiti jednaku priliku svima, a posebno djeci. Iz tog se razloga provodi sveobuhvatni projekt testiranja jamstva za svako dijete koji, u suradnji sa Županijom, provodi UNICEF”, naveli su iz županije.

IMG_2398-2 IMG_2403-2 IMG_2406-2 IMG_2411-2 IMG_2418-2 IMG_2423-2 IMG_2428-2 IMG_6771