Hrvatska pošta 18. siječnja pustila je u promet novu specijalnu poštansku marku u povodu 750. obljetnice prvog spomena Koprivnice (1272-2022) koja se spominje kao castrum Kopurnicha – utvrda Koprivnica u jednoj darovnici hrvatsko-ugarskog kraljevića Ladislava IV. Kumanca koprivničkom kaštelanu Bakaleru. Naselje je dobilo ime po istoimenoj rječici.

Na marki se nalazi veduta stare srednjovjekovne jezgre grada s cestom kralja/hercega Kolomana, uz koju dominiraju franjevačka crkva Sv. Antuna Padovanskog i župna crkva Sv. Nikole, s navedenom darovnicom iz zbirke HAZU, a autori marke su dizajnerica Alenka Lalić i akademski slikar Zlatko Kauzlarić Atač. Objavljena je u nakladi 30.000 primjeraka, vrijednosti 3,30 kn, a označena je slovnom oznakom A što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu i razglednicu. Izdana je i prigodna omotnica prvog dana s pečatom i likom kraljevića (FDC) dok je tekst u prigodi objave marke napisala Služba ureda gradonačelnika Koprivnice.

Inicijativu za izradu marke još 2020. g. pokrenuo je Ogranak MH u Koprivnici koji je prikupio i potrebne povijesne i likovne podatke za HP i autore ove obljetničke marke. Time je ona prinos i poklon Ogranka, u godini kada središnjica MH najstarija hrvatska kulturna ustanova obilježava svoju 180. obljetnicu utemeljenja (1842-2022), identitetu starohrvatskoga grada Koprivnice u mreži naših povijesnih gradova koji u cjelini sačinjavaju snažan srednjoeuropski identitet Republike Hrvatske.

Autor teksta: Dražen Ernečić, predsjednik Ogranka MH u Koprivnici