Hrvatski sabor jednoglasno je usvojio zakone koji su dio paketa reforme zdravstva, izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, za koje je glasovalo 77 zastupnika vladajuće većine, dok je oporba ranije napustila sjednicu.

Izmjenama zakona povećava se maksimalni iznos participacije pacijenata u troškovima zdravstvene zaštite s 2000 kuna na 4000 kuna, te proširuje djelatnosti domova zdravlja.

Svaka županija imat će po jedan dom zdravlja, koji će moći imati i svoje podružnice ako se radi o otocima. Domovi zdravlja trebali bi dobiti psihološke, logopedske i druge specijalističke usluge.

Reforma zdravstva usmjerava se na prevenciju i rano otkrivanje bolesti te se, među ostalim, uvodi pravilnik koji će definirati medicinski prihvatljivo vrijeme za ostvarivanje mjera zdravstvene zaštite.

Osnivačka prava općih bolnica prenose se s jedinica lokalne samouprave na državu, uvodi se objedinjena javna nabava te nova kategorizacija bolnica, formiraju centri izvrsnosti, najavljeno je iz Ministarstva zdravstva.

Kako bi se osigurala uključenost jedinica lokalne samouprave u rad općih bolnica predviđeno je da one daju mišljenje u postupku imenovanja i razrješenja ravnatelja opće bolnice na svom području.

Mijenja se i model ugovaranja s bolnicama gdje bi težište trebalo biti na kvaliteti rada i rezultatima, a ne na kvantiteti i limitima.

Vlada je prihvatila amandman zastupnika Veljka Kajtazija na izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Prema njemu, obvezno zdravstveno osiguranje dobit će, temeljem rješenja u prvom stupnju nadležnog upravnog tijela županije i Grada Zagreba, osobe s prebivalištem, stalnim boravkom ili dugotrajnim boravištem u Hrvatskoj, koje nemaju sredstava za uzdržavanje i nesposobne su za samostalan život i rad.

Sabor prihvatio Dobronićeva izvješća o stanju sudbene vlasti

Hrvatski sabor u petak je prihvatio izvješća predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o stanju sudbene vlasti u 2020. i 2021.

Potplaćenost sudaca, loši uvjeti rada i loše stanje sudskih zgrada, problemi su na koje je Dobronić upozorio Sabor.

Naveo je i da se broj predmeta na sudovima smanjuje iako nedovoljno, te upozorio na potplaćenost sudaca i loše uvjete rada. Plaće sudaca nisu adekvatne, pogotovo zato što ne postoji razumijevanje da nije riječ o visini plaća, nego o neovisnosti sudaca i njihovu ugledu, upozorio je Dobronić.

Naglasio je da se broj sudaca svake godine smanjuje te istaknuo potrebu usklađivanja sudačkih plaća s inflacijom te pitanje uređenja mirovina. Za opće uvjete rada na sudovima rekao je da su strahovito loši – zgrade su nereprezentativne i minimalno funkcionalne.

Sabor je prihvatio još nekoliko izvješća, među njima i ono o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda te Probacijske službe u 2021.

Prihvatio je i Izvješće o stanju okoliša od 2017. do 2020.

Sva izvješća, Sabor je prihvatio bez oporbe koja je ranije napustila sabornicu nezadovoljna jer nije prihvaćen prijedlog Anke Mrak Taritaš (Glas) da se roditeljima odgojiteljima djece s teškoćama u razvoju omogući da naknadu primaju šest mjeseci nakon smrti djeteta, kako ne bi odmah morali na burzu.