Osnovna škola Đurđevac u suradnji s Gradom Đurđevcom prijavila je nastavak projekta međunarodne suradnje škola Bilo kuda – Hrvati svuda na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 22 tis. kuna, a Ministarstvo će ga sufinancirati u iznosu od 20 tis. kn.

Podsjećamo da su učenici naše škole u sklopu ovog projekta već jednom posjetili Osnovnu školu Mihovila Nakovića u Mađarskoj, a i učenici Osnovne škole Mihovila Nakovića su bili u dvodnevnom posjetu našoj školi. Učenici su kroz zajedničko druženje jedni drugima prezentirali svoju kulturnu i folklornu baštinu. Održane su prijateljske sportske igre i karaoke.

Učenici naše škole tako će po drugi put posjetiti OŠ Mihovila Nakovića. U sklopu dvodnevnog putovanja, učenici će se međusobno upoznati, družiti te sudjelovati u kulturno-umjetničkom, književnom i sportskom programu. Također, učenici će razgledati Koljnof, a po povratku kući posjetit će i grad Kiseg, poznat po obrani hrvatskog kapetana Nikola Jurišića u doba turske opasnosti što je zajednička poveznica hrvatske i mađarske povijesti.

Ciljevi projekta su razmjena iskustava s europskim školama i poticanje interkulturalnosti, razmjena kulture i predstavljanje običaja u inozemstvu, kao i povezivanje škola putem sporta, te razvijanje tolerancije kod učenika. Osim toga, ciljevi su i vježbanje javnog nastupa prezentiranjem svojih književnih radova, pjesmom i plesom; poticanje čitanja knjiga mađarskih pisaca te upoznavanjem ostalog dječjeg književnog opusa zemlje partnera.

Projektom će se ostvariti razmjena iskustava između dviju škola, razmjena kulture i predstavljanje običaja u inozemstvu, dok će se nastavnici i učenici povezati putem zajedničkih aktivnosti i druženja.

Na povratku će učenici obići i znamenitosti našega prijateljskoga grada Kisega u Mađarskoj.