Kako bi od zaborava spasili vještinu pletenja cekara i uporabnih predmeta od komušine na području Međimurja, LAG „Međimurski doli i bregi“ pokrenuo je niz aktivnosti, projekata, ali i postupak zaštite koji je uspješno priveden kraju te je 17. svibnja 2022. godine “Umijeće izrade uporabnih predmeta od komušine na području Međimurja” upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro, javljaju iz Službe za poslove župana Međimurske županije.

Ceker je, uz sve ostale uporabne predmete od komušine, time dobio zasluženo priznanje koje je temelj i dodana vrijednost za brojne planirane projekte vezane uz nematerijalnu kulturnu baštinu Međimurja.

-Cekar i predmeti od komušine važan su dio međimurske tradicije, a kako je vještina pletenja takvih premeta polako pala u zaborav, željeli smo ju očuvati i prenijeti na nove naraštaje. Iznenadili smo se velikim brojem žena koje se još uvijek bave pletenjem cekara u Međimurju te smo u suradnji s njima gradili promociju i zaštitu ovog međimurskog bogatstva – kazala je predsjednica Lokalne akcije grupe „Međimurski doli i bregi“ Sanja Krištofić, pojasnivši da su kroz brojne radionice i aktivnosti posljednjih godina uspješno promovirali pletenje cekara koji se ponovno vratio u trend, ne samo kao uporabni predmet, već i kao modni dodatak.

Iako površinom malo, Međimurje obiluje tradicijskim i povijesnim bogatstvom, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je dodao da se mnogo pažnje ulaže u zaštitu nematerijalnih i materijalnih kulturnih dobara.

-Cekar je novi suvenir koji dodajemo u našu škrinjicu predmeta koje i službeno čuvamo od zaborava. Drago mi je što imamo čak 60-ak žena koji tu vještinu prenose na mlađe naraštaje i pokazuju kako se nekad živjelo u Međimurju – rekao je župan Posavec.

Cekarima i predmetima od komušine posvećen je i jedan dio muzeja nematerijalne baštine Riznica Međimurje koji je prošle godine otvoren u revitaliziranoj fortifikaciji Starog grada Zrinskih, a kako je podsjetila ravnateljica Muzeja Međimurje Čakovec Maša Hrustek Sobočan, u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske upisano je više od petnaest kulturnih dobara koja nalazimo na području Međimurja, među kojima su zlatarenje, izrada čipke i tradicijsko lončarstvo.

Osim što je važan dio međimurske baštine, cekar je i važan dio turističke ponude Međimurja.

-Potencijal rukotvorina je fenomenalan i radimo na tome da ih maksimalno uvrstimo u našu turističku ponudu – kazao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula koji od samog početka podržava aktivnosti LAG-a u zaštiti baštine.

LAG je za navedenu prijavu potaknut velikim interesom javnosti i svojim projektom „Turizmom razvijamo područje“ kroz koji su provedene aktivnosti za promociju pletenja cekera kao nematerijalne kulturne baštine Međimurja. Kroz navedeni projekt je održano nekoliko radionica pletenja cekara u Međimurju i jedna u Baranji. Kako bi se promovirao ceker i vještina pletenja uporabnih predmeta od komušine, LAG je u sklopu projekta snimio i promotivno-edukativni video te izdao promotivnu brošuru koji su korišteni u postupku zaštite kao dokazni materijal. S ciljem dokumentiranja postupka nastanka cekera, u suradnji s Udrugom žena Nedelišće, Udrugom žena Pušćine i Kulturno umjetničkom udrugom Seljačka sloga iz Nedelišća su zbog fotografiranja i snimanja organizirana i tradicijska događanja, kakva su berba starih sorti kukuruza, demonstracija bojanja komušine i radionice pletenja cekara.

Ponosan što su Nedelišćanke važan dio ove priče je načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, iz koje je 60-ak žena koje nastavljaju promovirati vještinu pletenja cekara i predmeta od komušine.

Zaštita je samo prvi korak u vrednovanju ovog tradicijskog umijeća, te je potrebno i dalje intenzivno raditi na dizanju svijesti lokalnog stanovništva o vrijednosti cekera koji se ne može i ne smije više smatrati samo običnim uporabnim predmetom koji služi za prenošenje stvari, već je vrijedan suvenir i unikatna rukotvorina Međimurja.