U povodu najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa, Turistička zajednica grada Zagreba organizira dva prigodna uskrsna koncerta na Uskrsni ponedjeljak, 18. travnja.

Prvi koncert održat će ansambl Projekt Lazarus u crkvi sv. Ivana Krstitelja, Nova Ves 64a, s početkom u 19, 30 sati. Projekt Lazarus izvest će 11 prigodnih skladbi, hrvatskih skladatelja iz 17. stoljeća, predstavljajući neke od najljepših primjera hrvatske glazbene baštine tog doba.

Drugi koncert izvest će Ansambl LADO u župi sv. Blaža, Prilaz Gjure Deželića 64, s početkom u 20:00 sati. U sklopu koncertnog programa „Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke“ LADO će predstaviti 14 uskrsnih napjeva iz različitih krajeva Hrvatske. Istoimeni nosač zvuka LADO je objavio prošle godine te je dobitnik Porina za najbolji album folklorne glazbe. Ulaz na oba koncerta je besplatan.

Na Uskrsni ponedjeljak, tradicionalno počinje i nova sezona Smjene straže Počasne satnije Kravat pukovnije koja se održava uz podršku TZGZ-a. Ceremonija kreće u 11,00 sati ispred sjedišta Pukovnije (Etnografski muzej) i završava u 12, 30 sati (ispred Zagrebačke katedrale). Tijekom 2022. godine, program izvodi 13 pješaka i 4 konjanika, a predviđeni termini odražavanja su svake subote te državnim praznicima, blagdanima i svečanostima. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta programi se otkazuju.

Osim uskršnjih koncerata, TZGZ je u suradnji sa Zagrebačkim holdingom d.o.o. – Podružnicom Zrinjevac postavila nove uskrsne instalacije na travnatoj površini ispred Katedrale. Prijašnje tri velike pisanice, oslikane u maniri hrvatske naive, koje su prethodnih godina ukrašavale to područje, poklonjene su Hrvatskoj kulturnoj zajednici Mainz kao simbol uskrsne radosti i mira te kao simbol prijateljstva gradova Mainza i Zagreba, a na inicijativu Gradske skupštine Grada Zagreba.

USKRS 2 U ZAGREBU 13. 4. 22..odt USKRS 3 U ZAGREBU 13. 4. 22..odt USKRS 4 U ZAGREBU 13. 4. 22..odt