Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izvijestilo je u utorak kako intenzivno rade na aktivnostima oko zaštite Ivanščice, Strahinjčice, Maceljske gore i Ravne gore te bi to područje Hrvatskog Zagorja uskoro trebalo biti proglašeno parkom prirode.

Riječ je o ideji pokrenutoj još 2009. godine, a oživljenoj 2021. kroz inicijativu više saborskih zastupnika, gradonačelnika i načelnika te dva župana, navode u Ministarstvu.

S Krapinsko-zagorskom i Varaždinskom županijom usuglašen je tijekom siječnja obuhvat budućeg parka na površini od preko 31.000 hektara te su održane konzultacije s predstavnicima 14 gradova i općina.

Cilj je bio upoznati ih s kategorijom parka prirode i učincima koje će imati na stanovništvo tog kraja, ali i prikupiti njihova mišljenja, i su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Ističu kako je park prirode pogodan oblik zaštite većih vrijednih prostora kakvo je Hrvatsko zagorje jer istovremeno omogućuje zaštitu prirodnih vrijednosti ali i korištenje prirodnih dobara.

Proglašenjem parka prirode očekuje se da prirodne i krajobrazne vrijednosti u sinergiji s bogatom kulturno-povijesnom baštinom postanu osnova razvoja tog dijela Hrvatskog zagorja.

Parkom prirode upravlja javna ustanova koju osniva država uredbom Vlade i ona je posrednik u razvoju područja, pruža podršku lokalnom stanovništvu u komunikaciji s institucijama nadležnim za poljoprivredu i druge grane gospodarstva, partner je u osiguravanju certificiranja, promocije i plasmana lokalnih proizvoda kao i obnove kulturno-povijesne baštine, istovremeno radeći na promicanju područja parka kao destinacije za posjećivanje i održivi turizam.

Osnivanje javne ustanove donosi i nova radna mjesta jer se očekuje se da će Hrvatsko zagorje imati koristi od učinaka koje će donijeti turizam, a utjecat će i na cjelokupno gospodarsko stanje područja.