Dobra vijest glasi da bi mamurluk možda mogao u ropotarnicu povijesti. Došlo je vrijeme za sintetski alkohol koji će biti dostupan u sljedećih 5 godina, piše portal geek.hr.

Glavni krivac za ovu nevjerojatnu vijest je kontroverzni David Nutt. Bivši je to britanski vladin savjetnik za droge koji je smijenjen kad je izjavio da je jahanje opasnije extasyja. Nikoga nije pretjerano zanimala statistika koja potvrđuje njegovu izjavu (jahanje je štetno u jednom od 350 slučajeva, a extasy u jednom od 10 tisuća slučajeva). Nakon toga je objavio istragu u časopisu Lancet, zaključujući da je alkohol “štetniji od heroina i kreka”.

“Da se otkrio danas, bio bi to nezakonit prehrambeni proizvod. Sigurna granica alkohola, ukoliko se primjene kriteriji prehrambenih standarda, bila bi jedna čaša vina godišnje.” Nutt svejedno ne bježi od alkohola. Čak je i suvlasnik londonskog vinskog bara sa svojom kćeri. Sada radi kao voditelj odjela za neuropsihofarmakologiju na Imperial College London.

Sintetički alkohol (ili alcosynth) kojeg Nutt razvija se zove Alcarelle. Ideja je da ima sve opuštajuće i društveno poticajne učinke alkohola, samo bez simptoma mamurluka ili ikakvih zdravstvenih problema.

Priča o Alcarelleu počela je 1983. godine kad je Nutt bio prvi koji je dokazao da alkohol utječe na mozak stimulirajući GABA receptore. Tako usporava otpuštanje neurona. Primjenom kemikalije koja blokira GABA receptore kod opijenih štakora, uspio je otrijezniti te životinje. Nažalost, tada je ta tehnologija bila tek u začetku i uzrokovala je napadaje.

Danas Nutt zna da postoji 15 podvrsta GABA receptora u različitim dijelovima mozga. Alcosynthi se mogu razviti da se vežu za specifične receptore, proizvodeći tako različite učinke. Jedan tip može biti party piće, a drugi prikladniji za poslovni ručak.

Nuttov tim je razvio petogodišnji plan u kojem se nadaju da će se usvojiti propisi koji će Alcarelle klasificirati kao dodatak prehrani.

geek.hr