Uskok je nakon policijske prijave pokrenuo istragu i predložio određivanje istražnog zatvora za vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića (53) kojega, s još petero osumnjičenih, terete za trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tom nedjelu.

O zahtjevu tužiteljstva za određivanjem istražnog zatvora odlučit će sudac istrage osječkog Županijskog suda pred kojega je Dekanić doveden oko 14 sati. Uz njega tužiteljstvo traži pritvaranje još četvero osumnjičenih.

Tužiteljstvo i Ravnateljstvo policije su ne navodeći identitete, izvijestili da su istragom, pored Dekanića, obuhvaćeni  47-godišnjakinja na čiji je parkirani automobil i ogradu naletio župan, Dekanićev rođak Krešimir Bičanić (38), 55-godišnji pomoćnik šefa smjene Postaje granične policije Županja, 34-godišnja policajka iz ophodnje i 53-godišnji policajac iz očevidne ekipe.

Uskok i policija sumnjiče Dekanića da je 17. travnja 2022. iza ponoći, upravljao službenim automobilom županije na području Županje i Cerne pod utjecajem alkohola (1,4 promila) neprilagođenom brzinom od 87,9 kilometara na sat. Nakon što je izgubio nadzor nad upravljačem, Dekanić je vozilom sletio izvan kolnika i udario u prednji kraj automobila 47-godišnjakinje, parkiranog ispred njezine kuće, a potom i u ogradu kuće.

Kako bi izbjegao prekršajnu odgovornost i negativni publicitet, Dekanić je, sumnja se, dogovorio s 47-godišnjakinjom da ne zove policiju i da će joj nadoknaditi prouzročenu štetu. Međutim, kako je policija bila obaviještena o nezgodi putem instalirane aplikacije u automobilu županije, a također i od očevidaca, Dekanić je pozvao Bičanića da odmah dođe na mjesto nesreće kako bi fingirao policajcima da je službenim automobilom upravljao Bičanić, a da je sam bio suvozač.

Za to vrijeme, precizira Uskok, 55-godišnji pomoćnik šefa smjene policijske postaje nije unio u Informacijski sustav MUP-a obavijest o prometnoj nezgodi koju je po dojavi očevidaca prouzročio pijani Dekanić, iako ga je o tome obavijestio Operativno-komunikacijski centar (OKC) PU vukovarsko-srijemske, već je evidentirao da se dogodila prometna nezgoda s materijalnom štetom.

Potom je, dodaje Uskok, 55-godišnji pomoćnik smjene na mjesto nezgode uputio prometnu ophodnju s 34-godišnjom policajkom kao vođom ophodnje.

Policajci postupali protivno pravilniku pod utjecajem Dekanićevog autoriteta

Iako su na mjestu događaja zatekli službeni automobil i Dekanića te znajući da pravilnik propisuje provođenje očevida, policajci su na Dekanićev zahtjev i pod utjecajem njegovog autoriteta kao župana, postupali protivno pravilniku. To su, ističe Uskok, napravili kako bi spriječivši da se točno utvrde sve okolnosti nastanka prometne nesreće i time osigurali da Dekanić izbjegne prekršajnu odgovornost.

Uskok precizira da 55-godišnji pomoćnik šefa smjene nije na mjesto nezgode uputio očevidnu ekipu, dok 34-godišnjakinja nije osigurala mjesto događaja do dolaska očevidne ekipe, a nije ni alkotestirala sudionike nesreće niti je prikupila podatke o svjedocima koji su bili na mjestu događaja i s njima obavila razgovor.

U dogovoru s pomoćnikom šefa smjene, 34-godišnja policajka je napustila mjesto događaja, a pomoćnik šefa smjene je obavijestio OKC da se očevid neće provoditi jer su se sudionici nesreće međusobno dogovorili jer se radi samo o manjoj materijalnoj šteti, dodaje Uskok.

Potom je pomoćnik šefa smjene, nakon što mu je iz OKC-a naloženo da se ophodnja vrati i alkotestira sudionike nesreće, ponovno uputio 34-godišnju policajku na mjesto događaja, a zatim i 53-godišnjeg vođu očevidne ekipe. Policajci su, dodaje tužiteljstvo, utvrdili istinitost dojave o Dekanićevoj alkoholiziranosti, a provjerama u Informacijskom sustavu utvrdili i da je u blizini nezgode parkiran Bičanićev automobil, zbog čega on nije mogao upravljati službenim automobiom.

Uskok naglašava da su unatoč tome dvoje policajaca prihvatili Dekanićev zahtjev da lažno prikažu kako je nesreću skrivio Bičanić te su, pod utjecajem Dekanićevog službenog i društvenog autoriteta, koordinirali radnje kako bi prikrili županovu prekršajnu odgovornost.

Troje policajaca udaljeni iz službe

Tužiteljstvo precizira da 34-godišnja policajka u službenom izvješću nije evidentirala podatak o Bičanićevom vozilu koje je zatečeno na mjesto događaja, dok je 53-godišnji vođa očevidne ekipe naložio uklanjanje Bičanićevog vozila s mjesta očevida, kojeg nije ni evidentirao u zapisniku.

Vođa očevidne ekipe, nastavlja Uskok, je sačinio zapisnike o ispitivanju 47-godišnjakinje i Bičanića kao svjedoka u prekršajnom postupku, koji su sukladno prethodnom dogovoru s Dekanićem lažno iskazivali. Unatoč svemu, vođa ekipe za očevide je uručio Bičaniću obavijest prema kojoj je upravo on počinio prometni prekršaj.

Uskok i policija ističu da je Dekanić i osiguravajućem društvu putem dostavljenih policijskih potvrda lažno prikazao sve okolnosti događaja kako bi izbjegao regresno namirenje štete zbog skrivljene prometne nesreće u pijanom stanju. Time je oštetio osiguravajuće društvo za 13.888 eura, a sebi pribavio nepripadnu imovinsku korist u istom iznosu.

Ravnateljstvo policije nadodaje da su osumnjičenici nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, uz kaznenu prijavu Uskoku, predani pritvorskom nadzorniku, dok su troje policajaca udaljeni iz službe, a slijedi im i disciplinski postupak.