Uskok je, nakon provedene istrage, pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu za aferu Složna braća, kojom su obuhvaćena 42 hrvatska državljana i četiri trgovačka društva zbog utaje više od 51 milijun kuna PDV-a.

Tužiteljstvo optužnicom tereti okrivljenike u dobi od 27 do 65 godina, a radi se o šest žena i 36 muškaraca, koji su osim za zločinačko udruživanje prijavljeni za utaju poreza ili carine te pomaganje u tim nedjelima.

Prema Uskokovoj optužnici, na čelu organizacije koja je djelovala od siječnja 2019. do 28. listopada 2021. bili su 41-godišnjak i 45-godišnjak koji su povezali u zajedničko djelovanje druge okrivljenike radi nezakonite zarade na štetu Državnog proračuna.

Riječ je, prema pisanju medija, o Goranu Novoselu i Mirku Vukadinu, koji su uz pomoć Vihora Stipoljeva organizirali ostale okrivljenike. Mediji su ranije izvijestili da su u utaji PDV-a sudjelovale i dvije knjigovotkinje koje su lažirale dokumentaciju kako bi zavarale Poreznu uprave.

Također, na meti istražitelja zbog malverzacija s PDV-om našao se i Tomislav Šoljić, koji je u prosincu 2021. nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora zbog ubojstva bivšeg boksača Marija Boljata i pokušaja ubojstva Joze Čabraje u Kaštel Kambelovcu u lipnju 2020. godine.

Mediji su ranije izvijestili kako je naziv afere Složna braća proistekao zbog dvojice braće, boksača Stipana i Luke Prtenjače, koje je policija tijekom akcije osumnjičila da su za nepostojeće usluge izdavali frakture svojih tvrtki te time pomagali u utaji PDV-a.

Lažno prodavali građevinski materijal nakon potresa

Cilj skupine je, navodi Uskok, bio ”stjecanje znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge oštećenjem Državnog proračuna neosnovanim umanjenjem stvarne obveze plaćanja poreza na dodanu vrijednost iskazivanjem pretporeza na osnovu izdanih računa koji ne odražavaju stvarno nastale poslovne događaje”.

Uskok je izvijestio da su organizatori skupine uključili tvrtke u kojima su okrivljenici odgovorne osobe ili stvarni voditelji poslovanja, radi ispostave nevjerodostojnih računa na temelju kojih će u poreznim prijavama neistinito iskazivati pretporez i time umanjivati nastalu obvezu uplate PDV-a.

Članovi skupine su, dodaje Uskok, za novčanu naknadu podizali novac u gotovini ili su ga prosljeđivali na račune povezanih društava, s kojih je novac podizan i predavan okrivljenicima koji su ih u tu svrhu angažirali.

Mediji su ranije izvijestili da su okrivljenici otvarali tvrtke koje se na papiru bave trgovanjem građevinskog materijala, računajući da nikome neće biti sumnjivo nakon potresa što je tolika potražnja. Pritom su, dodaju, lažno prodavali građevinski materijal jedni drugima i pisali lažne račune kako bi dobili porezne olakšice i oslobođenje od plaćanja poreza.

Uz to, novac su selili između tvrtki i na kraju ga podizali s bankomata. Time su, ističe Uskok, onemogućili naplatu dužnih davanja po osnovi PDV-a za nešto više od 51 milijun kuna, koje su dijelom podigli u gotovini i međusobno podijelili sukladno ulogama i doprinosu.

Uskok je u optužnici predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenika.