Uskok je pred riječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv 38-godišnjaka i 35-godišnjaka kojom ih sumnjiče da su preko luke Rijeka krijumčarili 174 kilograma kokaina vrijednog 5,2 milijuna eura.

Iz Uskoka su u četvrtak priopćili kako dvojicu hrvatskih državljana terete da su se od kolovoza 2020. do ožujka 2022. povezali s više nepoznatih osoba u Ekvadoru radi uspostave cjelokupnog krijumčarskog lanca kokaina.

Osobe u Ekvadoru nabavljale su veće količine kokaina visoke čistoće radi plasiranja na ilegalnom narkotržištu u zemljama EU, kojeg su skrivale u kontejner s legalnim teretom banana sve do iskrcajne luke Rijeka, dok su 38-godišnjaka i 35-godišnjaka upoznali s pozicijom kontejnera.

Prema dogovoru, njih dvojica su izvlačili kokain iz kontejnera namijenjenih za iskrcaj u riječkoj luci te ga skladištili radi daljnje preprodaje.

U Uskoku tvrde kako su namjeravali izvući 150 paketa kokaina visoke čistoće, teškog oko 174 kilograma, koji je bio skriven u oplati kontejnera, kojeg su napustili nakon što su uočili da izgled i količina paketa ne odgovara dogovorenoj pošiljci.

Pretragom kontejnera u listopadu 2020. pronađen je paket s 1,1 kilogramom kokaina te 32 paketa koji su korišteni kao zamjenska materija u kontroliranoj isporuci, što je obavljeno u međunarodnoj suradnji s talijanskim vlastima koje su u luci Gioia Tauro prethodno pronašle kokain i zaplijenile ga.

Tužiteljstvo ističe kako bi krijumčari prodajom 174 kilograma kokaina na ilegalom tržištu zaradili najmanje 5,2 milijuna eura.

Dvojica okrivljenika terete se i da su tijekom 2020. te do 11. ožujka 2022. na području Primorsko-goranske županije prodavali kokain, marihuanu, tablete MDMA i amfetamine.

Istom optužnicom obuhvaćen je i 30-godišnji hrvatski državljanin koji je u jesen 2021. u dogovoru sa 35-godišnjakom, na parkiralištu jednog kastavskog ugostiteljskog objekta prodao kupcu manju količinu amfetamina.

Uskok je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv dvojice optuženika.