Uskok je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv bivše državne tajnice Josipe Pleslić, nekada Rimac, bivše rektorice zadarskog Sveučilišta Dijane Vican i poduzetnika Ante Stanišića te njegove tvrtke zbog niza malverzacija.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete okrivljenika, izvijestilo da je optužnica podignuta zbog počinjenih kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Uskok je optužio Pleslić da je, koristeći utjecaj koji je stekla kroz višegodišnje obnašanje dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru, kao i svoj položaj državne tajnice u Ministarstvu uprave, dogovorila sa Stanišićem da će poduzimati sve potrebne radnje kako bi osigurala da državna i javna tijela te državne tvrtke u poslovanju sa Stanišićevom tvrtkom postupaju njemu u prilog.

Stanišić je, stoji u optužnici, omogućio bivšoj političarki da bez plaćanja režijskih troškova koristi stan u Zagrebu u vlasništvu njegove tvrtke Graditelj svratišta te joj besplatno nabavio i ugradio opremu za obiteljsku kuću u Vodicama.

Tužiteljstvo tereti Pleslić da je od Dijane Vican tražila da ne naplati 1,45 milijuna kuna garancije Stanišićevoj tvrtki koju je položio za projekt izvođenja radova na izgradnji studentske menze sa studentskim paviljonima i kolnim prilazom na lokaciji Novog kampusa Sveučilišta u Zadru.

Nakon što je ponuda Stanišićeve tvrtke bila treća po redu u predmetu nabave, Pleslić je od predsjednika uprave HŽ Infrastrukture tražila da se, neovisno o stvarnom stanju, u drugim boljim ponudama u toj nabavi pronađe greška. No, on nije postupio po njezinom traženju.

Uskok ističe da je Pleslić, sukladno dogovoru sa Stanišićem, od siječnja 2018. do kraja svibnja 2020.  koristila stan u vlasništvu Stanišićeve tvrtke bez plaćanja režijskih troškova, čime joj je pribavljena protupravna korist od najmanje 27.974 kuna.

Uskok: Poduzetnik besplatno opremio vikendicu bivše državne tajnice

Osim toga joj je Stanišić na trošak svoje tvrtke omogućio besplatnu nabavu i ugradnju opreme u kući u Vodicama u vrijednosti od 20.037 kuna, dodaje Uskok.

Uskok je u optužnici predložio da se okrivljenicima oduzme protupravno stečena imovinska korist.

Vican i Stanišić su uhićeni nakon pokretanja istrage u studenome 2023., dok bivša političarka nije bila uhićena jer je cijeli slučaj, prema pisanju medija, proizašao iz podataka nađenih u njenom mobitelu tijekom ranijih istraga.

Josipa Pleslić uhićena je u svibnju 2020. i protiv nje su već podignute dvije optužnice.

Terete je za pogodovanje investitoru izgradnje vjetroelektrana na području Ervenika i Knina, a u postupku proizašlom iz afere Vjetroelektrane osumnjičena je za niz malverzacija, uključujući namještanje državnih ispita, sređivanje dodjele potpora, pogodovanje izmjenama uvjeta za zakup državnog zemljišta i slično.