Uskok je, nakon provedene istrage, pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv devetorice krijumčara zbog ilegalnog prebacivanja većeg broja migranata iz Srbije u Hrvatsku za najmanje 1000 eura po osobi.

Tužiteljstvo je izvijestilo da su optužnicom obuhvaćeni hrvatski državljani u dobi od 28 do 68 godina optuženi za nedozvoljeno prevođenje stranaca u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom se 53-godišnjak i 40-godišnjak terete da su, od početka 2023. do 26. lipnja iste godine, dogovorili i organizirali s osobama iz Srbije kontinuirano prebacivanje stranaca iz Srbije u Hrvatsku te njihov privremeni smještaj i daljnji prijevoz do odredišta u Europskoj uniji za najmanje 1000 eura po osobi.

Dvojica organizatora ilegalnog prebacivanja terete se da su povezali u zajedničko djelovanje ostale optuženike, nakon čega su s osobama u Srbiji dogovorili vrijeme, mjesto, broj osoba i cijenu njihovog prebacivanja.

Strane državljane su iz unutrašnjosti Srbije do obale Dunava u blizini granice s Hrvatskom dovodili 53-godišnjak i 45-godišnjak, nakon čega bi strance preuzimali 57-godišnjak i 68-godišnjak, a koji su ih prevozili čamcima preko Dunava u Hrvatsku.

Prema optužnici, 53-godišnjak, 40-godišnjak i 68-godišnjak su prevozili strance na dogovorene lokacije u Borovo, gdje su ih dočekivali 68-godišnjak i 46-godišnjak radi privremenog smještaja.

Zatim su 53-godišnjak i 40-godišnjak angažirali više vozača i vodiča za njihov daljnji prijevoz, pri čemu su 53-godišnjak, 40-godišnjak i 45-godišnjak ponekad vozili kao prethodnica zbog dojavljivanja o mogućim policijskim kontrolama, a 28-godišnjak, 40-godišnjak i 41-godišnjak prebacivali migrante.