Uskok je, nakon provedene istrage pred zagrebačkim Županijskim sudom, podigao optužnicu protiv skupine od 13 okrivljenika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH, koje tereti da su krijumčarili razne vrste droga vrijedne preko tri milijuna eura, ali i oružje i eksploziv.

Od 13 optuženih pripadnika zločinačkog udruženja osmero ima hrvatsko državljanstvo, troje slovensko te po jedan državljanstvo Srbije i BiH.

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su od početka 2022. do svibnja 2023. u Hrvatskoj, Sloveniji te BiH, raspolagali s najmanje 23 kilograma kokaina, 87 kilograma heroina, 131 kilograma marihuane, 100 kilograma hašiša, točno neutvrđenom količinom amfetamina te najmanje 6,1 kilograma mješavine paracetamola i kofeina koje su koristili za povećanje mase droga.

Ukupnu vrijednost sve droge Uskok procjenjuje na najmanje 3.3 milijuna eura. Okrivljenici su drogu prodavali za najmanje 30.000 eura po kilogramu kokaina, 1600 eura po kilogramu marihuane te 500 eura za 100 grama hašiša. Amfetamin su prodavali po najmanje 1.300 eura za kilogram, a heroin za 22.000 eura po kilogramu. Tako su za svoje zločinačko udruženje zaradili najmanje 525.640 eura.

Tužiteljstvo tvrdi da su drogu nabavljali iz Crne Gore, Turske, Belgije i Nizozemske. Zatim su drogu i tzv. punila dovozili do unajmljenih garaža i stanova Zagrebu i Ljubljani, kao i u BiH te Njemačkoj. Na tim se lokacijama droga sakrivala i pripremala za daljnju prodaju, miješala s punilima, vagala i pakirala te se prema uputama dostavljala i prodavala kupcima u više europskih država.

Skupina je, osim droge, raspolagala s najmanje 12 pištolja, dvije automatske puške, 6000 metaka, 20 kilograma eksploziva, dva detonatora, magnetom za pričvršćivanje eksploziva te daljinskim upravljačem za detonatore. Vatreno oružje, streljivo i eksplozivne tvari navodno su nabavljali u BiH, koje su potom sakrivali u toj državi, ali i Hrvatskoj i Sloveniji.

Zaradu dijelili prema ulogama u skupini

Uskok navodi da su zaradu od prodaje droge i oružja okrivljenici podijelili sukladno svojim ulogama i aktivnostima u zločinačkom udruženju. Vođa skupine, dodaju, pritom je bio zadužen za prenošenje informacija i davanje uputa o zadaćama i djelovanju udruženja, za financiranje obrane uhićenih članova, nabavljanje, kupnju i prodaju droge i prikupljanje novca od prodaje. Brinuo je i za prijevoz droge, oružja, novca i članova zločinačkog udruženja te pronalazak i najam stanova i garaža, nabavu automobila, dogovore oko izrade skrivenih prostora u automobilima te je vodio brigu o vatrenom oružju, streljivu i eksplozivnim tvarima.

Drugookrivljena je bila zadužena za najam stanova i garaža u kojima se droga sakrivala i pripremala za prodaju, za prijevoz droge, novca i članova zločinačkog udruženja te za osiguranje sredstva prijevoza za krijumčarenje droge. Također je vodila brigu o vatrenom oružju, streljivu i eksplozivnim tvarima.

Za prodaju droge, pomaganje u prijevozu i skladištenju droge, za prevođenje na strane jezike prilikom dogovora bila je zadužena trećeokrivljena, dok je četvrtookrivljena prevozila novce za buduću kupovinu droge i za osiguranje sredstva prijevoza za krijumčarenje droge. Za prijevoz članova udruženja bio je zadužen petookrivljeni kao i za prevođenje na strane jezike prilikom dogovora te za daljnju preprodaju droge.

Za prijevoz droge kamionima u vlasništvu njegovog obrta te za pronalazak i organiziranje kamionske ture u kojima se među legalnom robom prevozila droga bio je zadužen šestookrivljeni, dok je sedmookrivljeni prevozio drogu kao vozač kamiona i prikolice, a osmookrivljeni prevozio drogu kombijem. Za daljnju prodaju droge drugim preprodavačima i krajnjim kupcima te za pomoć oko sakrivanja droge bili su zaduženi preostali članovi skupine.

Uskok je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv troje okrivljenika te određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika. U odnosu na preostalih devet okrivljenika, protiv kojih je istraga pokrenuta u svibnju prošle godine, istraga se nastavlja, izvijestio je Uskok.