Na 28. Danima Josipa i Ivana Kozarca u petak su podijeljene nagrade i priznanja, nagradu za životno dobila je književnica Julijana Matanović, a za knjigu godine Tomislav Šovagović.

“Ova mi nagrada znači puno jer imam osjećaj da mene Vinkovci maze. Prvu književnu nagradu koju sam uopće dobila, dobila sam prije 25 godina ovdje u Vinkovcima za svoj prvijenac ‘Zašto sam vam lagala’, potom 2014. za knjigu ‘I na početku i na kraju bijaše kava’, a prošle godine za knjigu ‘Djeca na daljinu'”, rekla je Matanović.

Po njezinim riječima, sada joj se čini, kako je s nagradom za životno djelo, stavljena neka točka.

“Moram se sada potruditi i naći način pobrisati tu točku i nastaviti pisati”, kazala je zahvalivši na nagradi.

Nagradom Josipa i Ivana Kozarca za knjigu godine nagrađen je književnik Tomislav Šovagović za knjigu “Rudnik čvaraka 2” u izdanju Mozaik knjige Zagreb.

“Nakon deset godina ponovno sam u Vinkovcima, i nakon ‘Rudnika čvaraka’ iz 2012. dobivam i nagradu za ‘Rudnik čvaraka 2’ 2022. Silno sam sretan. Knjiga je napisana iz neznanja s obzirom na to da sam Dalmatinac koji živi u Zagrebu. Sjećanje je to na Fabijana Šovagovića i njegovog brata, a mog djeda”, rekao je Šovagović najavivši kako postoji i mogućnost da svjetlo dana ugleda i “Rudnik čvaraka 3”.

Povelja uspješnosti pripala je đakovačkom književniku Adamu Rajzlu za knjigu “Zidni sat i druge priče” u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Bizovcu i Đakovačkog kulturnog kruga.

Nagrađenima je čestitao predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić.

“Dani Josipa i Ivana Kozarca, osim što su manifestacija s uglednim književnim nagradama, imaju još jedno, možda i veće značenje. U ovom vremenu potpunog zaborava u kojem živimo, kroz Dane Josipa i Ivana Kozarca ova se dvojica književnika otimaju tom zaboravu i mislim da je to vrlo važno činiti, sada i ubuduće”, poručio je Krilić.

O nagradama i priznanjima odlučivalo je stručno povjerenstvo u kojemu su bili Dubravka Brezak-Stamać, Zlatko Krilić i  Ružica Pšihistal.

Prije svečanosti dodjele nagrada i priznanja, u vinkovačkoj Gimnaziji upriličeni su Živi kapitali, druženje gimnazijalaca s književnicima Zlatkom Krilićem, Julijanom Matanović, Pavlom Pavličićem, Tomislavom Šovagovićem i Tomislavom Žigmanovim.

Književno-znanstvenu manifestaciju Dane Josipa i Ivana Kozarca utemeljili su 1995. godine Slavonska naklada “Privlačica” iz Vinkovaca, Društvo hrvatskih književnika, Vukovarsko-srijemska županija, grad Vinkovci i Hrvatske šume.