Iz Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) smatraju da nisu odgovorni za pojavu podataka kod osoba koje nisu ovlaštene, a koji su, zbog “curenja”, predmet nadzora i istrage Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) te naglasili da te podatke, pored HUO-a, imaju i druga tijela.

“Hrvatski ured za osiguranje doista prikuplja i obrađuje podatke koji su predmet nadzora i istrage AZOP-a, koja je utvrdila samo podudarnost podataka s podacima iz baza HUO-a, a ne okolnosti iznošenja podataka iz baze”, istaknuli su u petak u priopćenju iz HUO-a.

Međutim, na temelju internih pregleda i istraga koje su proveli i neovisni stručnjaci, Hrvatski ured za osiguranje smatra da nije odgovoran za pojavu predmetnih podataka kod osoba koje nisu ovlaštene, te da predmetne podatke, pored HUO-a, imaju i druga tijela, poručili su.

Iz HUO-a su podsjetili da, sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu i Zakonu o osiguranju, prikupljaju podatke o registarskim oznakama i druge informacije o vozilima i policama obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti.

Dodali su i da se podaci koji se odnose na automobilsku odgovornost koriste za formiranje baza podataka Informacijskog centra HUO-a, koji je uspostavljen kako bi se oštećenim osobama omogućilo da zatraže naknadu štete nastale u prometnim nesrećama.

Kako kažu, HUO je na temelju službenih zahtjeva i naloga predmetne podatke dostavljao drugim nadležnim tijelima, primjerice radi povećanja razine sigurnosti u prometu na cestama.

“Napominjemo da je HUO obvezan surađivati s nadležnim tijelima, što uključuje i postupanje po službenim zahtjevima za dostavom podataka. Očekujemo da AZOP, kroz daljnje nadzorne aktivnosti, utvrdi kako su predmetni podaci došli do neovlaštenih osoba”, poručili su iz HUO-a.

Naglasili su da u potpunosti surađuju s AZOP-om i drugim tijelima te provode dodatne interne istrage kako bi se u cijelosti utvrdilo činjenično stanje i zaštitila sigurnost osobnih podataka.

Naime, AZOP je utvrdio da se struktura podataka više od milijun vlasnika vozila koji su “procurili” podudara s evidencijom HUO-a te da ti podaci prema trenutno raspoloživim informacijama nisu dostupni široj javnosti. AZOP je pri tome provjeravao i Centar za vozila Hrvatske, MUP i druge pravne subjekte te je utvrdio da oni ne raspolažu sa svim podacima sadržanim unutar sporne datoteke dostavljene posredno od medija agenciji na USB sticku, te da nemaju mogućnost raspolaganja takvom strukturom podataka.