Iz Ureda Predsjednika izvijestili su u srijedu da je postignuta suglasnost oko imenovanja čelnika na otvorena i nepopunjena zapovjedna mjesta u OSRH.

“S obzirom na brojne medijske upite, Ured Predsjednika Republike obavještava javnost kako je – nakon niza razgovora i usuglašavanja proteklih tjedana – postignuta suglasnost oko imenovanja čelnika na nepopunjena i otvorena zapovjedna mjesta u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Riječ je o imenovanju na redom važne dužnosti, pa i neke značajnije za redovno funkcioniranje sustava obrane te upravljanje i zapovijedanje u OSRH, nego što je to dužnost ravnatelja VSOA”, izvijestili su iz Ureda Predsjednika.

Prije toga, Vlada RH priopćila je da je krajem prošlog tjedna predložila dva nova kandidata za ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) kako bi se mogla osigurati njezina puna funkcionalnost, a da predsjednik Republike ucjenjuje i blokira izbor.

Iz Ureda Predsjednika pak kažu da je u razgovorima i konzultacijama postignuta suglasnost oko imenovanja direktora Glavnog stožera OSRH, zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta, zapovjednika Obalne straže, vojnog predstavnika RH pri NATO-u, ravnatelja VSOA-e te svih drugih čelnika koji bi trebali biti imenovani na vojne dužnosti koje su nepopunjene kao rezultat rotacije zapovjednih kadrova.

“Za završetak procedure imenovanja još se čeka samo provođenje interne procedure u MORH-u, vezane uz dva imenovanja, a za koju ministar obrane tvrdi kako je mora provesti”, istaknuli su iz Ureda Predsjednika.

Navode i da će Predsjednik Republike potpisati usuglašene prijedloge imenovanja čim ministar obrane završi internu proceduru na kojoj sam inzistira. “Predsjednik Republike očekuje da će ministar obrane provesti spomenutu proceduru u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do 10. kolovoza 2023. kako se ne bi morala produljivati Odluka o davanju ovlasti za koordinaciju poslova iz djelokruga VSOA-e te kako bi mogao imenovati nove čelnike na upražnjena i nepopunjena zapovjedna mjesta”, dodaju.

Predsjednik Republike koji kao vrhovni zapovjednik OSRH odgovara za obranu Republike Hrvatske i za funkcioniranje sigurnosnog sustava čvrsto stoji na stajalištu kako se kod imenovanja na dužnosti u Oružanim snagama mora postupati sustavno i planski, vodeći računa o svim sastavnicama sustava, ističu u priopćenju.