Upriličena kolaudacija orgulja u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Visokom

7. lipnja 2021. Autor: prigorski.hr Vijesti Upriličena kolaudacija orgulja u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Visokom


U ispunjenoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Visokom, u nedjelju 6. lipnja 2021. godine upriličena je kolaudacija i blagoslov obnovljenih orgulja zagrebačkog orguljara Antona Schimenza. Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Ivan Šestak, visočki župnik, a pjevao je župni zbor pod ravnanjem Josipa Deglina uz orguljsku pratnju mo. Marka Đurakića, povjerenika za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije i orguljaša zagrebačke crkve Sv. Franje Asiškog. Na samom početku, župnik je zahvalio svim dionicima koji su dali svoj obol projektu obnove orgulja.

Budući da glazba ima veliko značenje u liturgiji u Crkvi, u praksi je da se nove ili obnovljene orgulje u bogoslužnom prostoru blagoslove. To se naziva kolaudacija orgulja, a vidljiv je znak ostvarenja posvećenja ljudi u Kristu za slavu Božju.

orgulje2

Orgulje u župnoj crkvi u Visokom sagradio je davne 1871. godine Anton Schimenz, graditelj orgulja iz Zagreba. Ujedno je riječ o posljednjem njegovom djelu na području Republike Hrvatske. Orgulje su mehaničke registarske i svirne trakture te imaju devet registara raspoređenih na jedan manual i pedal. Tijekom svojih 150-godina, nekoliko su puta bile popravljane, a posljednje ih je 1976. godine popravio te im postavio električno puhalo Alojzije Čunčić, tadašnji referent za crkvena glazbala Zagrebačke nadbiskupije. Budući da su niz godina bile u lošem stanju, 2016. godine orgulje su demontirane i prevezene u Zagreb u Umjetničku radionicu Heferer na temeljitu restauratorsko-konzervatorsku obradu. Ovaj hvale vrijedan program najvećim je djelom financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Nakon misnog slavlja sopranistica Ana Fortuna i orguljaš Marko Đurakić priredili su koncertni program kao vrhunac kolaudacije povodom, kako je na samom početku misnog slavlja vlč. Ivan Šestak naglasio, 150-rođendana visočkih orgulja. Na programu su bila djela F. Schuberta, D. Buxtehudea, J. P. Sweelincka, C. Francka, G. F. Händela i A. Klobučara.

Uz mnogobrojne vjernike i ljubitelje glazbe, svečanoj kolaudaciji prisustvovali su varaždinski župan Anđelko Stričak, Vesna Pascuttini-Juraga pročelnica konzervatoskog odjela u Varaždinu, načelnik općine Visoko Dragutin Mateković i  Tomislav Faullend Heferer graditelj orgulja.

Facebook Comments