Upravni sud u Zagrebu odbacio je tužbu koju je skupina članova Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta podnijela protiv Senata Sveučilišta u Zagrebu zbog Odluke o poništavanju izbora za Studentski zbor i studentskih predstavnika u Vijeću s obrazloženjem da ta odluka nije upravni akt te ne može biti predmet upravnoga spora, priopćeno je u utorak sa Sveučilišta.

Tužbu su 13. rujna podnijeli članovi Studentskog zbora Zrinka Breglec, Vinko Drača, Anja Grgurinović, Karlo Jurak, Slaven Jurić i Mislav Žitko, te članovi i zamjenici članova Fakultetskog vijeća iz reda nastavnika Zrinka Božić Blanuša, Tanja Bukovčan, Đurđica Čilić Škeljo, Davor Dukić, Gordana Kuterovac-Jagodić, Darja Maslić-Seršić, Željka Matijašević, Sanja Potkonjak, Marina Protrka Štimec, Petra Rodik, David Šporer, Meri Tadinac, Mirjana Tonković i Vesna Vlahović-Štetić, navodi se u priopćenju.

Upravni sud rješenje o odbacivanju tužbe donio je 8. prosinca s obrazloženjem da odluka u svezi s izborom studentskih predstavnika nije upravni akt. Slijedom toga, prema ocjeni Suda, niti odluka o poništenju izbora ne predstavlja upravni akt te se protiv nje ne može voditi upravni spor.

Senat Sveučilišta u Zagrebu 13. rujna poništio je izbore za Studentski zbor FF-a i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću koji su održani 25. i 26. ožujka 2015. godine jer postupak izbora “nije proveden na način propisan Zakonom o studentskom zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima i statutom FF-a”.

Odluka je donesena na temelju nalaza Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koji je zatražio dekan Vlatko Previšić, a prema kojemu je Fakultetsko vijeće “sastavljeno protivno važećim zakonima i pravilnicima, kao što je ravnomjerna zastupljenost po studijima i godinama studija”.

Rektor Boras izbore je sazvao za 22. i 23. studenoga, no v.d. dekana Filozofskog fakulteta Željko Holjevac poništio ih je nakon što je Izborno povjerenstvo utvrdilo nepravilnosti u njihovu provođenju te su ponovljeni izbori održani 7. i 8. prosinca.

(Hina)

fah