Svi članovi upravnog odbora torinskog Juventusa, uključujući i predsjednika Andreu Agnellija, podnijeli su ostavke, a za novog predsjednika predložen je poslovni čovjek Guianluca Ferrero, objavio je u ponedjeljak talijanski prvoligaš upleten u sportske, financijske i pravne probleme.

“Exor (holding kompanija koja kontrolira torinsku formaciju) objavljuje da će Gianlucu Ferrera preporučiti za mjesto predsjednika Juventusa, legendarnog talijanskog kluba koji prolazi turbulentno razdoblje”, priopćila je tvrtka u vlasništvu obitelji Agnelli.

Upravni odbor, koji uključuje Andrea Agnellija i njegovog potpredsjednika Pavela Nedveda, “smatrao je da je u najboljem društvenom interesu” podnijeti ostavku, “s obzirom na središnje mjesto i relevantnost neriješenih pravnih i tehničko-računovodstvenih pitanja”, što je aluzija na istraga koju talijansko pravosuđe provodi više od godinu dana.

Generalni direktor Maurizio Arrivabene dobio je zadatak da ostane na mjestu i vodi svakodnevne poslove dok se ne formira novi upravni odbor, stoji u priopćenju kluba. Sljedeća glavna skupština zakazana je za 18. siječnja.

Državno tužiteljstvo u Torinu zanima Juventusova praksa “lažnih razmjena” igrača: unakrsna prodaja s drugim klubovima, bez razmjene novca, ali uz bilježenje kapitalne dobiti u bilancama.

Suci su izračunali te “fiktivne” kapitalne dobitke na oko 155 milijuna eura za razdoblje između 2018. i 2021. godine, pišu talijanski mediji.

Klub je također skrivao od svojih investitora postojanje privatnih ugovora s igračima, uključujući portugalskog napadača Cristiana Ronalda, za podmirenje određenih odgođenih plaća.

Uz ove pravne probleme tu su i financijski problemi. “Stara dama” je eliminirana iz grupne faze Lige prvaka zbog čega će izgubiti oko 20 milijuna eura, piše stranica Calcio e Finanza.

Klub, koji je posljednjih pet godina u minusu, prošle je sezone zabilježio gubitke od 255 milijuna eura, što je rekordni minus u talijanskom nogometu.