Piše Kristijan Spajić metereolog amater

Danas tijekom poslijepodneva te rane večeri na području središnje Hrvatske imat ćemo vrlo izražene parametre za izražene olujne procese uz stvaranje izoliranih ćelijskih pa čak i super ćelijskih oluja.

Pozitivna stvar je šta imamo nedostatak CIN-a koji je okidač atmosfere pa bi uz izostanak tog segmenta moglo da se zadrži stabilno u šta sumnjam no svakako na meni je da upozorim na mogućnost.
Znači u slučaju vertikalna razvoja popodnevne naoblake ponegdje je moguće olujno nevrijeme praćeno tučom, olujnim vjetrom vjerovatno i downburstom, izraženom grmljavinom te pljuskom. Uvjeti postoje u slučaju stvaranja super ćelije za krupniju tuču i preko 4cm promjera.

Precizirat gdje i kada bi moglo doći do razvoja je nemoguće precizirati no najveća vjerojatnost je na području središnje Hrvatske osobito uz granicu sa Slovenijom no i na području Prigorja iako ta pojava neće biti raspostranjena upozoriti svakako treba posebno jer smo svjedoci dvije velike oluje u zadnjih mjesec dana a danas je nažalost prilična vjerojatnost da se nemile scene ponove.