UOČI DANA OPĆINE GRADEC Ljubica Ambrušec: Više je ostvareno od planiranog

13. rujna 2018. Autor: prigorski.hr Intervjui UOČI DANA OPĆINE GRADEC Ljubica Ambrušec: Više je ostvareno od planiranog


Najavljena svečanost otkrivanja spomen obilježja „Spomenik znak života“ poginulim hrvatskim braniteljima: Petru Filipčiću i Ivanu Kovačeviću.

Mladen Markač, general pukovnik u miru počasni građanin. Josip Boltižar dobitnik nagrade za životno djelo.

Općina Gradec obilježit će u nedjelju 14. rujna Dan općine, blagdan Uznesenja sv. Križa i Dan župe Ranjenog Isusa. U sklopu svečanosti planira se otkriti “Spomenik znak života“, rad kipara Mate Turića-Mate CROate. Spomen obilježje posvećeno je poginulim hrvatskim braniteljima Petru Filipčiću i Ivanu Kovačeviću iz Hagnja.

Spomen obilježje otkrit će Mladen Markač general pukovnik u miru. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Mladen Markač bit će proglašen počasnim građaninom općine Gradec, a Josip Boltižar dobitnik je nagrade za životno djelo .

Obilježavanje Dana općine Gradec, povod je razgovoru s mag. ing. agr. Ljubicom Ambrušec načelnicom općine.

Općina Gradec obilježava i 25. obljetnicu postojanja. Posebno ističu i šestu godinu promjene vlasti u ovoj sredini koja nestranački kroči u ostvarenje mnoštva zacrtanih planova.

Koje su prednosti Općine Gradec?

Općina Gradec „Božjom je rukom satkana“ jer je kroz bogatu kulturno-povijesnu i gospodarsku prošlost ostvaren povoljan zemljopisni i prometni položaj. Očuvan je okoliš, te prirodno, kulturno i tradicijsko nasljeđe.

Posjedujemo u svojoj ruralnosti malu poljoprivredu, manja poljoprivredna gospodarstva i malo poduzetništvo. Razvojem društvenih djelatnosti nastojimo povećavati kvalitetu života kao cjelokupan napredak i boljitak življenja.

Čime se Općina Gradec danas može podičiti?

Sve što smo napravili, učinili smo uz pomoć EU fondova, Zagrebačke županije  te vlastitim sredstvima.
Puno je planiranoga ostvareno ili je u procesu ostvarivanja. Za istaći je naše projekte od kojih su već mnogi izvedeni, neki su u tijeku izvedbe, dok još neki čekaju realizaciju po natječajima.

Više ostvareno od planiranog

Učinjeno je više od plana. Kompletno je uređen prostor općinske dvorane, prostor za umirovljenike, Vatrogasne zajednice, proveden je projekt „pametne klupe i e – punionice“, izgrađen je društveni dom u Malom Brezovcu, uređen je i fasadiran dom u Podjalesu i Pokasinu, Repincu, Gradecu, Potočecu, Starom Glogu, sanitarni čvor u Zabrđu, dijelom spremište u Hagnju, igralište u Hagnju.

Sufinancirano je saniranje krovišta na područnoj školi u Hagnju, sufinancirano uređenje pročelja i tornja na župnoj crkvi u Gradecu, kompletno smo uredili krovište lovačke nadstrešnice u Fuki, asfaltiran je kompletan prilaz lovačkoj kućici Gaj Gradec, uređena je kućica i kupljena mašina za pucanje na glinene golubove „Trap“ Grade.

Zaim, uređeno je pročelje doma i gostionice u Cugovcu, promijenjena stolarija na veterinarskoj ambulanti u Cugovcu i područnoj školi u Repincu, kompletno je uređen poštanski ured u Gradecu , uređen križ u Gradečkom Pavlovcu, Brezovcu, kapelica u Podjalesu, Potočecu, djelom kapelica u Cugovcu, uređena je kapelica Sv. Nikole u Buzadovcu.

Uređene su dotrajale mrtvačnice u Cugovcu i Gradecu, saniran Bukovac zdenac u Gradecu, Vodocrpilište, svi bunari i mlake, izgrađeni su mostovi na Koruški i Malom Brezovcu, ceste u Starom Glogu, Cugovcu, Grabriću, Tučeniku, Gornjem Repincu, Donjem Repincu, Hagnju, Pokasinu, Podjalesu, Gradecu, Gradečkom Pavlovcu, sanirane grabe, bankine, procjepi, poljski putevi, izvedena su svake godine malčiranja te mnoštvo drugih radova i akcijskih i humanitarnih u velikom zajedništvu i suradnji sa svima koji god djeluju na području Općine Gradec.

Aplicirali smo i projekt Energetske obnove kompletne općinske zgrade s vanjske strane na natječaj Fonda za zaštitu okoliša, kako bi uštede i učinkovitost u prostorima bile što ekonomičnije. Planiramo aplicirati kompletnu zgradu i u Cugovcu.

Lani je izgrađeno spremište za vatrogasno vozilo i odrađena nadogradnja nadstrešnice i cvjetnih otoka u centru (općinska zgrada i parkiralište iza općinske zgrade, rekonstruiran je općinski centar i parkirališta.

Kompletno je uređena i postavljena mreža 20 dječjih igrališta, po principu svako naselje dječje igralište. Prva faza nogostupa od nove osnovne škole do centra izgrađena je u jesen prošle godine dok se druga faza projekta od centra do groblja planirana ove godine.

Ističem i projekt potpune izmjene i rekonstrukcije raskrižja s autobusnim stajalištima i pješačkim stazama i prolazima na županijskoj cesti kod ulaza u Gradečki Pavlovec. Isto tako zbog sigurnosti ponajprije školske djece, planom su obuhvaćeni pješački prijelazi i ugradnja prometne signalizacije ispred škole u Gradecu koja je pred desetak dana završena, dok u Repincu, Hagnju, Tučeniku i Cugovcu čekamo realizaciju istih.

Planiramo izgraditi mrtvačnice u Pokasinu i u Buzadovcu. Projekt izgradnje našeg dječjeg vrtića, nakon dugih pet godina te velike muke, u konačnici ćemo riješiti vječitu problematiku nemogućnosti smještaja većine djece s našeg područja.

U tijeku je ishođenje dokumentacije i izgradnje prometnice i mosta na potoku Črnec (dionica Mali Brezovec-Veliki Brezovec-Gostović).
Izgradnja mosta na Glogovnici, obnova nogostupa Repinec-Buzadovec i staroga mlina je još uvijek u tijeku izvedbe projektiranja mosta i ostale dokumentacije. Projekt izgradnje i asfaltiranje županijske ceste Lubena – Buzadovec trebala bi ove godine ići u izgradnju. U vodovodnoj infrastrukturi želimo da svako domaćinstvo u svojoj kući ima vodu.

ambrusec

Projekt širokopojasnog interneta koji je u tijeku. S NEWLIGHT projektom (rekonstrukcija, modernizacija, upravljanje sustavom javne rasvjete) važan je pozornosti kao i financiranje osnovne škole koja djeluje u jednosmjenskoj nastavi i uvjetima EU standarda od 2009.

Županijske i lokalne prometnice vape za obnovom i izgradnjom. Provodi se projekt presvlačenja asfalta na postojećim županijskim cestama dok ćemo na ostale još uvijek neasfaltirane ceste navoziti kamen, a sljedećih godina asfaltirati nakon završetka radova na dionici željezničke pruge kroz Gradec u izvedbi asfaltiranja od strane investitora HŽ-a.

Na kraju razgovora Ljubica Ambrušec naglašava da su sredstva koja općina izdvaja za rad Mjesnih odbora svake godine sve veća. I ove godine iznosiiti će preko dva milijuna kuna.
Općina Gradec za navedene realizirane projekte povukla je cca 15 milijuna kuna iz EU fondova. Značajna je pomoć i Zagrebačke županije oko 2 milijuna kuna te ministarstava Republike Hrvatske, a posebno Ministarstva za regionalni razvoj gdje očekuju još dodatnih milion kuna.

Nagrade i priznanja najzaslužnijima?

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća bit će dodijeljene nagrade i priznanja istaknutim pojedincima i udrugama. Mladen Markač, general pukovnik u miru bit će proglašen počasnim građaninom općine Gradec. Slikar Josip Boltižar dobit će nagradu za životno djelo. Godišnje nagrade dobit će: Vlado Starešec, a javno priznanje bit će uručeno i Stjepanu Kožići i Mati Turić-. Mati CROati.
Zahvalnice i priznanja dobit će Đurđica Kušec, Anita Batarelo, Lidija Šustek, Mlin i pekare Sisak, d.o.o., Plinoinstalaterski obrt Škudaš instalacije.
Bit će dodijeljena i zahvale istaknutim vatrogascima, te učenicima za ostvarene izuzetne rezultate i odličan uspjeh.

Ovakav način rada i vođenja lokalne samouprave rezultat je napretka i boljitka općine i ugodnog življenja ovdašnjeg pučanstva. To je postignuto prije svega požrtvovnošću, radišnošću i poštenjem načelnice Ljubice Ambrušec, ali i svih njezinih suradnika .

Dragan Vicković/prigorski.hr