Bolničko povjerenstvo za unutarnji nadzor nije utvrdilo stručne greške u dijagnostičko-terapijskom postupku kod onkološke pacijentice Line Budak koja je dobila jasne upute o protokolu postupanja, izvijestio je u petak ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić.

Povjerenstvo je utvrdilo da nije učinjena stručna greška te smatra da je pacijentica dobila jasno pisane upute za daljnji dijagnostički postupak u Klinici za tumore, rekao je Vagić na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s članovima Povjerenstvo za unutarnji nadzor i kontrolu rada KBC-a Sestre milosrdnice.

Na sjednici održanoj u srijedu Povjerenstvo se detaljno upoznalo s pritužbom pacijentice Line Budak, očitovanjima zdravstvenih djelatnika koji su sudjelovali u njezinu liječenju te kompletnom medicinskom dokumentacijom.

Nakon detaljnog uvida u svu dostavljenu dokumentaciju, Povjerenstvo je zaključilo da nije bilo stručnih pogrešaka.

Vagić je rekao i kako  nisu uočeni ni  problemi u komunikaciji,  te da je pacijentica dobila jasne upute da se za 15 dana javi u specijalističku ambulantu zbog nalaza PHD-a (patohistološka dijagnoza) što ona nije učinila. Posljedično, došlo je do neželjene odgode u postupku liječenja.

Istaknuo je kako i dalje smatra da patohistološki nalaz pacijentu može objaviti jedino liječnik te dodao kako i dalje ne zna zašto ona nije došla do kolege Andreja Rotha sedam mjeseci.

Pacijentica Lina Budak proteklog je vikenda izjavila u medijima da je njezino zdravlje upropašteno propustima Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, zbog kojih joj je nekoliko mjeseci odgođeno liječenje, koje je nastavila u inozemstvu.

Vagić je rekao je i kako joj je KBC Sestre milosrdnice još u prosincu poslalo dopis u kojemu su joj ponudili nastavak liječenja u njihovoj ustanovi.

Za slučaj Line Budak rekao je da je prvi i jedini od kada djeluje Klinika za tumore  te najavio unaprjeđenje sustava komunikacije i protokola svih dionika u postupku dijagnostike i liječenja.

Budak je pozvala i Državno odvjetništvo da istraži njezin slučaj jer joj je, tvrdi, zbog nesavjesnog liječenja bolest u međuvremenu uznapredovala te joj je ugrožen život, no Vagić je rekao kako nema saznanja da je podnijela prijavu DORH-u.

KBC Sestre milosrdnice dostavio je Ministarstvu zdravstva cjeloviti nalaz Povjerenstva za unutarnji nadzor i kontrolu.

Ministar zdravstva Vili Beroš poslao je inspekciju na Kliniku za tumore, ali i u primarnu zdravstvenu zaštitu.

Inspekcija Ministarstva zdravstva također će  pokazati ima li, u liječenju Line Budak,  elemenata stručnog propusta ili kaznenog djela, a nalaz se očekuje idući tjedan. Nakon toga će se odlučiti o daljnjem postupanju, rekao je ministar.