UNESCO i Europska komisija u ponedjeljak su pokrenuli dvogodišnji projekt borbe protiv antisemitizma u Europi putem obrazovanja, koji obuhvaća i Hrvatsku, u vrijeme dok židovske zajednice osjećaju povećanu prijetnju.

Novo partnerstvo predvodi UNESCO, a financira ga Europska komisija uz podršku ureda za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), priopćio je UNESCO.

Projekt će biti proveden u 12 država članica EU-a, a među njima su i Hrvatska, Slovenija, Italija, Austrija, Francuska, Njemačka.

UNESCO će pritom surađivati s lokalnim vlastima kako bi obučavao učitelje, donositelje politika i organizacije civilnog društva za borbu protiv antisemitizma kroz obrazovni sustav, priopćeno je iz te agencije Ujedinjenih naroda.

„Izgradnja Europe bez mržnje i antisemitizma počinje u učionici“, rekao je tom prigodom povjerenik Europske komisije Margaritas Schinas.

Cilj je jačati kapacitete obrazovnih sustava kako bi se nosili s problemima poput teorija zavjere, antisemitskih predrasuda i stereotipa i govora mržnje na internetu te reagirali na antisemitske incidente.

Izvješće iz ožujka ove godine židovske organizacije B’nai B’rith International, osnovane 1843. godine, pokazuje da „agresivni skupovi šire antisemitske i ekstremističke ideologije“ diljem država Europske unije, glorificirajući zločine holokausta.

Antisemitizam i iskrivljavanje holokausta šire se i na internetu, a statistike su „alarmantne“, upozorava ta organizacija.

Istraživanje UNESCO-a iz 2022. pokazuje da u prosjeku 16 posto objava na društvenim mrežama o holokaustu krivotvori povijest, a postotak na aplikaciji Telegram, koja nema moderaciju, raste na 49 posto.

Istraživanje EU-a između 2020. i 2021. godine pokazalo je povećanje antisemitskih objava na frankofonim korisničkim računima društvenih mreža od sedam puta, te trinaest puta na onima na njemačkom jeziku, stoji u priopćenju UNESCO-a.

Novo istraživanje tehnološke tvrtke CASM Technology i instituta ISD iz ožujka 2023. pokazuje da se broj antisemitskih objava na Twitteru udvostručio u samo tri mjeseca nakon promjene vlasničke strukture te društvene mreže.

Multimilijarder Elon Musk kupio je Twitter krajem listopada prošle godine.

UNESCO kao agencija UN-a s mandatom zaštite slobode izražavanja stoga će provesti niz globalnih konzultacija s vladama, regulatornim tijelima, civilnim društvom i privatnim sektorom kako bi razvila upute za regulaciju digitalnih platformi, stoji u priopćenju.

Cilj je sankcioniranje širenja dezinformacija, teorija zavjere i govora mržnje na internetu uz istovremenu zaštitu slobode govora i drugih ljudskih prava.

UNESCO će provesti istraživanje i o temi židovstva i antisemitizma u školskim udžbenicima te ispitati pripremljenost učitelja za tu temu, nakon čega će dati preporuke europskim članicama.