Rusija je počinila ratne zločine u velikom rasponu, od namjernih ubojstava i mučenja do deportacije djece, priopćilo je u četvrtak neovisno Međunarodno istražno povjerenstvo o Ukrajini koje djeluje pod mandatom UN-a.

Izvješće, zasnovano na razgovorima s više od 500 osoba, satelitskim snimkama i obilascima pritvora i grobnica, objavljeno je u trenutku kada se očekuje da Međunarodni kazneni sud u Den Haagu zatraži uhićenje ruskih dužnosnika zbog prinudne deportacije djece iz Ukrajine i napada na civilnu infrastrukturu.

Povjerenstvo navodi i da su ruske snage izvele “neselektivne i nesrazmjerne” napade na Ukrajinu, da su pribjegavale mučenju, ubijale civile izvan ratnih zona i da nisu poduzele mjere da zaštite ukrajinsko stanovništvo.

“Ruske su vlasti, osim ratnih zločina, počinile i brojna kršenja međunarodnog humanitarnog prava i kršenja ljudskih prava”, stoji u izvješću.

Prema izvješću, u ruskim pritvorskim jedinicama žrtve su bile izložene električnim šokovima s vojnim telefonom, metodi poznatoj kao “poziv Putinu” ili su bile obješene o strop. Rusija odbacuje optužbe da je počinila zvjerstva ili da namjerno napada civile.