Najstarija osnovnoškolka na svijetu, Kenijka Priscilla Sitieni, koja je s 94 godina odlučila školovati se, što je pozdravio UNESCO, umrla je u dobi od 99 godina, objavio je mjesni medij.

Njezin unuk, Sammy Chepsiror, rekao je u četvrtak za list The Standard da je Gogo Priscilla, što joj je bio nadimak, umrla u srijedu u svojem domu nakon što je razvila torakalnu komplikaciju.

“Gogo je bila dobra zdravlja i pohađala je školu sve do tri dana prije smrti, kada je dobila bolove u prsima, zbog čega je morala prekinuti školovanje”, rekao je. “Bili smo na nju jako ponosni”, dodao je.

Priscilla Sitieni je imala 94 godine kada je uspjela uvjeriti direktora škole u svojem selu u Velikoj rasjednoj dolini da je primi u školu, što je UNESCO pohvalio kao “primjer za njezinu zajednicu i šire”.

U intervjuu za UNESCO prošle godine, Priscilla Sitieni je rekla da je željela motivirati mlade majke u svojoj zemlji da se vrate u školu pošto rode djecu umjesto da odustanu od obrazovanja.

“Željela sam dati primjer ne samo Kenijkama nego i drugim djevojkama u cijelom svijetu koje nisu školovane”, rekla je. “Bez obrazovanja nema razlike između vas i pilića”.

Njezina priča inspirirala je francuski dokumentarac “Gogo” zahvaljujući kojem je prošle godine posjetila Francusku i susrela se s prvom damom Brigite Macron. Tada je prvi put u životu letjela zrakoplovom.