Za poznate umjetničke fotografe Željka Cara i Matu Zemana, koji su članovi Foto-kino kluba Picok iz Đurđevca, nedavno je završila još jedna izuzetno uspješna godina.

U 2022. godini su sudjelovali na preko 30 žiriranih izložbi umjetničke fotografije i osvojili ukupno 45 nagrada i priznanja za svoje fotografije. Po ovom se rezultatu ubrajaju među najuspješnije hrvatske fotografe na međunarodnim izložbama koje su organizirane diljem svijeta.

Čitav su niz godina zauzimaju značajno mjesto na hrvatskoj fotografskoj sceni, ali i u inozemstvu. I Car i Zeman  imaju visoko međunarodno fotografsko zvanje – ekselencija Međunarodne federacije fotografske umjetnosti (EFIAP).

Iako su motivi njihovih fotografija različiti, često su u središtu njihovih fotografskih interesa krajobrazne vrijednosti i ljudi Podravine. Treba naglasiti da su sve izložbe na kojima su uspješno sudjelovali žirirane i da članovi žirija za izlaganje odaberu 10 do 20 posto od nekoliko tisuća pristiglih fotografija.

Može se zaključiti da je veliki uspjeh i svaka za izložbu odabrana fotografija, a Zeman i Car su u jakoj međunarodnoj  konkurenciji fotografa osvojili prošle godine 17 medalja za osvojene prve tri nagrade, te još 18 diploma za kreativnost njihovih fotografija. Spomenimo nekoliko država na kojima su sudjelovali u prošloj godini – Indija, Kina, Češka, Kanada, Turska, Bugarska, Brazil, Sri Lanka, Cipar, Slovenija i Hrvatska.

Sa velikim su zadovoljstvom prihvatili poziv organizatora da u drugoj polovici prošle godine sudjeluju na izložbi „Pomoć Ukrajini“, a po prvi smo puta sudjelovali i na izložbi fotografija u nekoj afričkoj državi, u Keniji. Ovim uspjehom zaokružili su izlaganja svojih fotografija na svim kontinentima.

Iako je 2023. godina tek započela, ovi najaktivniji članovi Foto-kino kluba „Picok“ već su uspješno sudjelovali na međunarodnoj izložbi fotografija u Kini, a upravo odabiru svoje radove za izložbu u Švedskoj.

2-1 3-1 4-1 5-1 6-1 7-1 8-1 9-1 10-1 11-1 12-1 13-1 14-1 15-1 16-1 17-1