Umjesto solju snježne površine posipavaju kavom; prednosti su višestruke!

11. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Zanimljivosti Umjesto solju snježne površine posipavaju kavom; prednosti su višestruke!

Ilustracija/Pixabay


Stanovnike Krakova, pitoreskne drevne prijestolnice Poljske, ujutro je probudio miris kave, ali ne iz šalica nego s ulica jer se lokalna služba dosjetile talogom kave posipati snježne površine.

Odjel za održavanje parkova i zelenih nasada objašnjava da je kava dobra za okoliš, a usto i jeftinija od soli. Ta je odluka razveselila kako stanovnike tako i brojne kafiće koji sada ostatke kave ne moraju bacati u smeće.

Na svojoj web stranici odjel navodi još jedan dobar razlog u prilog kave: neškodljiva je za pse za razliku od soli koja nije dobra za pseće šapice.

Više od 50 kafića odazvalo se pozivu i kaveni talog isporučuju službi za posipavanje snježnih površina. Vlasti se k tome nadaju da će ohrabriti stanovnike da više kupuju kavu za van i tako pomognu ugostiteljima “u ovim teškim vremenima” pandemije koronavirusa.

Kafićima i restoranima u Poljskoj sada je dopušteno pripremati pića i obroke samo za van.

“To je krasna ideja. Moj pas se veseli”, kaže Bartek u šetnji sa svojim psom Furiom, australskim ovčarom.

Drugi prolaznik raduje se što se odustalo od uporabe “štetne soli”, a treći vjeruje da će “odluka potaknuti više ljudi da kupuju kavu za van”. (Hina)

Facebook Comments