etno

UMIROVLJENICA ZLATICA PAVIŠIĆ IZ MARINOVCA: Već 60 godina heklam i poklanjam svoje radove

Posebno je ponosna na prikaz Isusa i anđela. Vjerski motivi najčešća su joj inspiracija. No, kaže, ne cijeni se više ta radišnost. Istovremeno, unucima šije vunene papuče

MARINOVAC – Zlatica Pavišić (73) iz križevačkog mjesta Marinovca ovih dana završava poklon za prijateljicu, lik Blažene Djevice Marije koji izrađuje heklanjem. Njen hobi do sada joj je priskrbio već jedan takav rad, koji ponosno visi na zidu njene kuće.

Osim toga, tijekom 60-ak godina, koliko se bavi heklanjem, izradila je pregršt ručnih radova. Posebno je ponosna na prikaz Isusa i anđela. Vjerski motivi najčešća su joj inspiracija. No, kaže, ne cijeni se više ta radišnost. Istovremeno, unucima šije vunene papuče, a uz Mariju, ovih dana završava i nekoliko ručnika.

– Radim jer se nečim moram zabaviti. Što bih radila tijekom cijele zime. Sada dok dođe proljeće više ću boraviti u vrtu i prirodi, ali u mlađim danima sam i u tom razdoblju heklala. Svake večeri, dok bi svi legli i smirili se, uzela bih iglu i nit u ruke i plela – rekla je Zlatica Pavišić koja je ujedno i jedna od posljednjih u potkalničkom kraju da je odrasla u starom, etnookruženju.

– Baka je do smrti nosila originalnu marinovečku opravu. Majka isto, ali ne baš tako do u detalja. U moje vrijeme žene to više nisu nosile, a moja kći ili moji unuci danas jedva da i znaju da smo imali takvo nešto – objasnila je Zlatica. Svoje znanje nedavno je podijelila s Ivanom Ružić iz križevačkog muzeja i Ivanom Vikovićem. Bilo je to za potrebe izrade originalne marinovečke oprave kojom su Ivana i Ivan osvojili treće mjesto na manifestaciji Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih narodnih nošnji u Trnjanima pokraj Slavonskog Broda.

– Bilo mi je jako drago čuti da se mogu pronaći mladi koje zanima taj komadić povijesti. Ipak smo nekada jako pazili na to i veliko je to bogatstvo naroda. Ne moramo baš svi biti obučeni kao u nekoj seriji i izgledati isto – zaključila je Zlatica Pavišić.

go/Podravski list

foto: Nikola Wolf

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

stimac

Miljenko Štimac: Prigorski vinari ne rade loša vina

Miljenko Štimac, predsjednik Udruge vinara i vinogradara “Sveti Vinko” Sveti Petar Orehovec predstavljao je udrugu …

domace28

KRIŽEVAČKA PEKARA MLINČEK Nova paleta proizvoda osvaja tržište u šest županija

Križevačka pekara “Mlinček” na tržište je izbacila novu paletu proizvoda kruha, kojeg rade bez aditiva, …