Ukrajinski teniski savez apelirao je na ITF (Međunarodna teniska organizacija) da se iz članstva izbace Rusija i Bjelorusija zbog „krvave agresije na Ukrajinu“.

Između ostaloga u svom apelu je Ukrajinski teniski savez napisao da „Rusija i Bjelorusija nemaju pravo na svom tlu organizirati međunarodna teniska natjecanja, ali ni momčadski ili pojedinačno nastupati diljem svijeta“.

Podsjetimo kako je otprilike u isto vrijeme najbolja ukrajinska tenisačica Elina Svitolina, inače 15. na svijetu, odbila igrati protiv Ruskinje Anastasije Potapove na WTA turniru u meksičkome Monterreyu.

“Mi, ukrajinski igrači zatražili smo od ATP-a, WTA-a i ITF-a da slijede preporuke MOO-a i da prihvate ruske ili bjeloruske državljane samo kao neutralne sportaše, bez isticanja ikakvih nacionalnih simbola, boja, zastava ili himni”, rekla je Svitolina.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu službeno se nisu očitovale ITF, ATP i WTA organizacija te je pitanje mogu li slijediti primjere nekih drugih sportskih organizacija s rigoroznijim kaznama za ruske i bjeloruske predstavnike koji su, svatko u svojoj konkurenciji, među najboljima na svijetu u tenisu.

Rus Danil Medvjedev je prvi tenisač svijeta, službeno od ponedjeljka. Andrej Rubljov je šesti, Aslan Karacev 22., a Karen Hačanov na 25. mjestu.

Kod djevojaka je Arina Sabalenka treća, a Viktorija Azarenka 16. na svijetu.