Paravojna skupna Wagner je “uništena”, ocijenio je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznjikov, u razgovoru objavljenom u petak, nakon navodne smrti njezina vođe Jevgenija Prigožina.

“Iskreno govoreći, Wagnerova skupina više ne postoji kao ozbiljna postrojba, kakva je bila prije godinu dana. Uništeni su”, ocijenio je Reznjikov u razgovoru za njemački tjednik Welt am Sonntag koji izlazi nedjeljom.

Po riječima ukrajinskog ministra, Prigožinov navodni odlazak je “oslabio” ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“To svijetu pokazuje da se Putinu više ne može vjerovati, ako je s nekim sklopio dogovor, a onda ga prekršio”, dodao je Reznjikov, vidi se iz isječaka tog razgovora objavljenog unaprijed.

Nakon Prigožinove navodne pogibije u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji, čuju se nagađanja o mogućoj umiješanosti Kremlja u pad privatnog zrakoplova koji je iz Moskve letio u Sankt Peterburg. Te je tvrdnje pobio glasnogovornik ruskog predsjednika nazivajući ih “čistom laži”.

Vladimir Putin je nazivao Jevgenija Prigožina, s kojim je bio blizak od 1990-ih, izdajnikom, zbog oružane pobune 23. i 24. lipnja.

Prigožin je odustao od pobune nakon dogovora s Kremljem koji je predviđao njegov izgon u Bjelorusiju zajedno s njegovim ljudima i prekid kaznenog progona.