Forenzički istražitelji počeli su u petak ekshumirati tijela iz masovne grobnice u ukrajinskom gradu Buča, omotavši u crnu plastiku i izloživši tijela civila za koje dužnosnici kažu da su poginuli tijekom ruske invazije.

Ruslan Kravčenko iz tužiteljevog ureda u Buči rekao je da su ekshumirali 20 tijela, od kojih je 18 imalo rane od vatrenog oružja i gelera. Rekao je da su dvije žene identificirane, a jedna od njih je radila u supermarketu u centru grada.

“Postoje svjedoci koji mogu potvrditi da su ove ljude ubile ruske snage. Bez ikakvog razloga, samo su hodali ulicom ili su bili evakuirani”, rekao je Reutersu.

“Neki od njih su samo pričali ukrajinski.”

Rekao je da će forenzički istražitelji raditi na tome da slože sliku što se dogodilo onima koji su zakopani u masovnu grobnicu.

Otkad se ruska vojska povukla iz Buče prošli tjedan, ukrajinski dužnosnici kažu da su pronađene stotine mrtvih civila. Zamjenik gradonačelnika Buče rekao je da je ubijeno više od 360 civila, a između 260-280 su drugi stanovnici zakopali u masovnu grobnicu.

Reuters nije uspio nezavisno potvrditi ove brojke. Zapad je smrti civila u Buči osudio kao ratne zločine.

Kremlj je u četvrtak rekao da su optužbe da su ruske snage smaknule civile u Buči “monstruozna krivotvorina” usmjerena prema tome da se ocrni ruska vojska. Odbacuje dokaze o ubojstvima civila u Buči kao ciničnu spletku Ukrajine i zapadnih pristaša, za koje Moskva tvrdi da ih je obuzela antiruska paranoja.

Rusija je zanijekala da namjerno cilja civile otkad je započela invaziju na Ukrajinu 24. veljače. Moskva invaziju naziva “specijalnom vojnom operacijom” usmjerenom prema “denacifikaciji” Ukrajine. Ukrajina i Zapad kažu da je invazija ilegalna i neopravdana.