Ugovor kojim se omogućava siguran izvoz ukrajinskog žita putem Crnoga mora u subotu je produljen za najmanje 60 dana, odnosno polovicu planiranog razdoblja pošto je Rusija upozorila da će daljnje produljivanje nakon polovice svibnja biti moguće samo ako zapad ukloni neke od nametnutih sankcija.

Sklapanju ugovora između Rusije i Ukrajine posredovali su Ujedinjeni narodi i Turska u srpnju, te je u studenome obnovljen i produljen za još 120 dana kako bi se spriječila globalna prehrambena kriza koja je djelomično potaknuta ruskom invazijom u Ukrajinu 24. veljače 2022. i blokadom Crnoga mora.

Ugovor je trebao isteći u subotu.

Ujedinjeni narodi i Turska u subotu su kazali da je dogovor produljen, no nisu precizirali na koliko dugo.

Moskva je prihvatila produljenje sporazuma o izvozu ukrajinskog žita za samo 60 dana, a ne 120 kako je naveo Kijev, rekla je u subotu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

“Više smo puta ponovili da (…) da je ruska strana obavijestila sve strane da je sporazum produljen za 60 dana”, rekla je Marija Zaharova.

“Crnomorska inicijativa za žito, uz memorandum o razumijevanju za promicanje ruskih prehrambenih proizvoda i gnojiva na svjetskom tržištu ključni su za globalnu prehrambenu sigurnost, pogotovo u zemljama u razvoju”, kazao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric u izvješću.

Rusija i Ukrajina ključni su svjetski dobavljači prehrambenih proizvoda, a Rusija i jedna od najvećih izvoznica gnojiva.

U srpnju 2022. donesen je trogodišnji ugovor kojim su se Ujedinjeni narodi obvezali pomoći Rusiji u izvozu hrane i gnojiva kako bi nagovorili Rusiju da dopusti Ukrajini izvoz žita putem Crnog mora.

Zapadne sile nametnule su oštre sankcije Rusiji zbog invazije u Ukrajinu. Iako izvoz hrane i gnojiva nije sankcioniran, Moskva tvrdi da ograničenja plaćanja, logistike i osiguranja predstavljaju prepreku u izvozu.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja u petak je kazao da Europska unija, SAD i Ujedinjeno kraljevstvo sada imaju “dva mjeseca da uklone sankcije s cijelog niza operacija povezanih s ruskim poljoprivrednim sektorom” ako žele da se ukrajinski crnomorski ugovor o žitu produlji.

Američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield odgovorila je da je Washington “dao sve od sebe kako bi iskomunicirao izuzetost hrane i gnojiva iz sankcija s vladama i privatnim sektorom”.

Ujedinjeni narodi također su kazali da, iako je postignut napredak u olakšavanju ruskog izvoza poljoprivrednih dobara, još postoje prepreke, pogotovo po pitanju sustava plaćanja.

Dujarric je ranije rekao da se UN obvezao provesti i ukrajinski crnomorski ugovor o žitu i dogovor s Moskvom te je pozvao “sve strane da udvostruče napore kako bi ih proveli u potpunosti”.

Ukrajina je dosad izvezla oko 25 milijuna tona većinom kukuruza i pšenice pod ovim dogovorom, prema UN-u. Glavna odredišta izvoza bila su Kina, Italija, Španjolska, Turska i Nizozemska.