Ratni vihor donio je u Vrbovec Ukrajinku Viktoriju Panchenko, njezina dva sina Mišu (7) i Nikolu-Kolju (11) te roditelje Grigorija i Lidiju. Suprug Roman, s kojem se svakodnevno čuje, ostao je u Kijevu.

Viktorija do sada nikad nije čula za Vrbovec, grad koji će u životopisu ove obitelji biti zapisan “zlatnim slovima“.

U Vrbovec su došli 7. ožujka 2022. godine nakon šest dana puta. Kad se moralo ići iz Kijeva i van Ukrajine, prisjeća se Viktorija, odlučio je razgovor s prijateljicom Ukrajinkom Julijom koja se udala i živi u Trogiru.
– Ako možete, dođite u Hrvatsku. Hrvati Vam žele pomoći, jer su i oni puno propatili u Domovinskom ratu – rekla je Julija.

-Vrbovčani su nas srdačno primili. Smješteni smo u restoranu „Marija“ (bivši motel „Bunčić“). Moji roditelji imaju jednu, a ja s djecom drugu sobu, odmah do njih. Tata je invalid i dobio je „bolesnički krevet“ pa mu je daleko lakše – kazala je Viktorija.

panchenko3

Viktorijini sinovi pohađaju Osnovnu školu “Krunoslav Kuten“. Miša ide u prvi, a Kolja u šesti razred. U Vrbovcu je ukupno 44 djece iz Ukrajine, a Ukrajinke su u Vrbovcu rodile već dvoje djece.

Danas u Vrbovcu živi 120 građana Ukrajine s djecom u restoranu „Marija“, a 30-tak je privatno smješteno.

Jelena Mucko, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa grada Vrbovca kazala je kako su Viktorija iz Kijeva i Julija Kiktova iz Harkova koordinatorice poslova s Ukrajincima. -Uključili smo ih u naš tim Gradskog društva u dnevne aktivnosti Društva i puno nam pomažu.

panchenko2
Obje su sudjelovale u nekoliko javnih manifestacija. U Susretima u Štaglju u Kostanju govorile su domoljubne stihove o Ukrajini i zajedno su pjevale pjesmu o svojoj domovini. Publika ih je srdačno prihvatila. Čula se topla, slavenska, ukrajinska riječ – kazala je ravnateljica.

Volodymyr Sausyura
Volim Ukrajinu

Volite Ukrajinu kao što volite sunce kao vjetar i travu i vodu…Volite Ukrajinu u snu i na javi..Volite Ukrajinu svim srcem i sa svim svojim djelima. Za nas je ona jedina na svijetu, jer su joj oči nježno smeđe. Ona je u zvijezdama, ona je u vrbama i u svakom otkucaju srca, u cvijetu, u ptici, u krvavom blatu, u pjesmi, svakoj misli u dječjem osmijehu, u očima djevojčice….
Ukrajinska vojska osvojila je Herson .Vojnici su podigli visoko zastavu Ukrajine na zgradama. To izaziva ponos i kod vrbovečkih Ukrajinaca.
Ovih dana 10.11. bio je Svjetski dana besplatnog zagrljaja. Zagrljaj zaslužuje narod Ukrajine. Slava Ukrajini.