Karlovačko Općinsko državno odvjetništvo (ODO) je ispitalo četvoricu Ukrajinaca, osumnjičenih da su na području Ogulina 12. ožujka ilegalno prevozili grupu ilegalnih migranata Iračana prema Italiji, pri čemu su sva četvorica krijumčara uhićena, priopćeno je u petak.

Bude li netko za osumnjičene ukrajinske državljane platio jamčevinu moći će se braniti sa slobode.

Naime, sudac istrage Županijskog suda u Karlovcu prihvatio je prijedlog ODO-a i odredio osumnjičenicima istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, no sukladno Zakonu o kaznenom postupku odredio im je jamstvo u gotovu novcu, kojim mogu zamijeniti istražni zatvor.

Svu četvoricu se temeljem kaznene prijave Policijske postaje Ogulin osnovano sumnjiči da su 12. ožujka u blizini Ogulina, zajedno i prema prethodnom dogovoru, ilegalno prevozili strance, odnosno da su 24-godišnjak kao vozač i osumnjičeni 18-godišnjak kao suvozač, preuzeli u kombi vozilo više državljana Iraka s namjerom da ih prevezu u Italiju.

Pritom su, priopćio je ODO u Karlovcu, “bili svjesni da se Iračani nalaze protuzakonito na području Republike Hrvatske”.

Nadalje, osnovano se sumnja da su se tijekom te vožnje dvojica 27-godišnjih Ukrajinaca kretali osobnim vozilom iza kombi vozila s ciljem dojavljivanja prisutnosti policije sve dok ih policijski službenici nisu zaustavili.

Priopćenjem ODO precizira da su kršili odredbe o ulaženju, kretanju i boravku stranaca u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma i to “s ciljem da se nepripadno materijalno okoriste za neutvrđeni novčani iznos koji su trebali dobiti po obavljenom prijevozu”.