U napadu ukrajinske bespilotne letjelice oštećena je rafinerija na jugu Rusije, rekao je u četvrtak guverner ruske regije Rostov Vasilij Golubjev.

Nitko nije ozlijeđen, iako je napad na postrojenje u gradu Novošahtinsku izazvao požar koji se proširio na više od 50 četvornih metara, kaže Golubjev.

No, na snimkama koje su tijekom noći objavljene društvenim mrežama požar izgleda veće od toga.

Ruski kanali na Telegramu izvijestili su da su lokalni stanovnici primijetili korištenje protuzračne obrane i čuli eksplozije.

Rafinerija Novošahtinsk, koja se nalazi blizu ukrajinske granice, ranije je bila pod zračnim napadom u travnju.

Ukrajina već nekoliko mjeseci napada ruska postrojenja za proizvodnju goriva, u pokušaju da destabilizira opskrbu, za što se koristi bespilotnim letjelicama daljeg dometa koje nose mala eksplozivna punjenja.

Rusija tvrdi da je Ukrajina tijekom noći također napala skladište goriva u regiji Belgorod.

Ukrajinska vojska izvijestila je o ruskim napadima tijekom noći s 18 borbenih bespilotnih letjelica i dvije rakete Iskander. Kijev tvrdi da ih je oboreno 17.

Rusija je usmjerila dvije balističke rakete Iskander-M na južnu ukrajinsku regiju Dnipropetrovsk, priopćio je Kijev, ne dajući nikakve informacije o pričinjenoj šteti.

Ukrajina se više od 27 mjeseci brani od ruske invazije punog opsega. Rusija okupira gotovo petinu teritorija Ukrajine, uključujući crnomorski poluotok Krim, koji je nezakonito anektirala 2014. godine.